Louvain-La-Neuve 31/07 t/m 02/08/2024
Door het supergrote succes van de afgelopen jaren organiseert Cera dit jaar voor de derde keer op rij een foto- en wandelzoektocht in zowel Vlaanderen als Wallonië! Dit keer nemen Cera en GoodPlanet Belgium ons op sleeptouw naar Brugge en Louvain-La-Neuve.
Samen met Dominique, Françine, Nadine en ik, starten we in Louvain-La-Neuve, een levendige universiteitsstad. Met een gids in de hand ontdekken we de mooiste plekken van het autovrije centrum, de groene rustplekjes, culturele schatten en vernieuwende projecten. Het is dé perfecte kans om de gezellige sfeer en het fijne gemeenschapsgevoel van deze jonge stad te ervaren!
We logeren in het Ibis Styles hotel, Bd de Lauzelle 61, 1348 Ottignies-Louvain-la-Neuve, op slechts 8 minuutjes stappen van het centrum.
Dag 1 - 31/08
We nemen de trein van 8:43 uur in Oostende, waarbij de zussen in Brugge instappen.
Na twee overstappen komen we om 11:01 uur aan in Louvain-La-Neuve, waar we samen een gezellige driedaagse kunnen doorbrengen.
Volgens onze richtlijnen moeten we door de galerij van het station naar de infodienst, waar we een frisbee kunnen ophalen.
Vanaf daar lopen we zo de Place de l'Université op, het kloppende hart van de stad en een van de beste plekken om elkaar te ontmoeten!
Vraag 1: Je ziet Léon en Valérie, op de hoek van het plein en de Grand-Rue staan. De fontein die hen omringt houdt hen in de zomer lekker fris.
Maar wat zijn ze aan het doen? A. Dansen B. Naar het water kijken C. Een boek lezen
Iets verder op de gevel van de Halles Universitaires reikt een bronzen hand een diploma uit aan voorbijgangers.
Volgens de traditie brengt het aanraken van dit kunstwerk, vervaardigd door Gigi Warny in 1995, geluk aan studenten die op zoek zijn naar dat waardevolle papiertje. Ik laat hier een happy stone achter.
Vraag 2: Wat komt hier uit de muur? A. Een aapje met studentenkap B. Een hand met diploma C. Gouden boeken
We trekken verder, maar onze tassen worden best zwaar, dus besluiten we eerst even in te checken bij het hotel.
Achter het Hergé-museum lopen we het Parc de la Source in en volgen we de Promenade de la Nuit de Mai tot we bij een houten bruggetje aankomen.
Een bordje 'Hotel Ibis' wijst ons de weg naar waar we overnachten.
Na deze korte onderbreking kunnen we onmiddellijk terug inpikken op een andere gedeelte van onze route.
In de Rue des Blancs Chevaux zien we verschillende projectkoten, groepen van 8 tot 12 studenten die samenwonen en een gezamenlijk project opstarten dat hen nauw aan het hart ligt. Deze koten organiseren activiteiten, bieden soms diensten aan en maken andere studenten bewust van hun doelen.
Van de 130 projectkoten in België bevinden zich er 80 in Leuven.
Als we langs de verschillende projectkoten wandelen, komen we vanzelf bij de Place Pierre de Coubertin.
Dit plein is een eerbetoon aan Pierre de Coubertin, de man achter de moderne Olympische Spelen.
Hier zie je grote bronzen beelden van bewegende lichaamsdelen, wat ons laat weten dat we bij het Institut d'éducation physique zijn.
Vraag 8: Welk lichaamsdeel staat het dichtst bij de ingang van de Faculteit Bewegingswetenschappen? A, B, C
Verderop staan we tegenover Les Piscines du Blocry. Vanaf de loopbrug kunnen we het beeldhouwwerk Rêverie d'Eau van dichtbij bekijken en hebben we een prachtig uitzicht op het zwembad. Dit kunstwerk, gemaakt in opdracht van het sportcomplex van Blocry, is Gigi Warny's poging
om de dromerige blik van een kind op het water vast te leggen.
Als we linksaf gaan bij het zwembad, volgen we de Rampe du Val tot we uiteindelijk bij een kleurrijk tunneltje komen dat uitkomt bij een mooi meer!
Terwijl we even poseren voor een foto vragen we ons af: is het nou Rampe of Vampe du Val? 😂
De route die om het meer slingert, draagt de betoverende naam 'Rêverie du promeneur solitaire' en strekt zich uit over 1,6 kilometer.
Het meer is een watergebied van 7 ha, aangelegd in 1984 als visvijver en stormbekken om overstromingen te voorkomen.
En hier begint de miserie ... wie verovert het hart van ...
Vraag 9: A. Voormalige rector van de Université Catholique de LLN. B. Architect-oprichter van de stad. C. Voormalige burgemeester van Ottignies-LLN.
Deze frisbeebasket is van metaal en heeft een rode en gele kroon. Perfect voor discgolf, een toffe mix van golf en frisbee! In plaats van een golfbal te slaan, gooi je de frisbee in de mand.
Achter de discgolf-basket staat een indrukwekkende kamferboomwortel.
Deze bijzondere wortel is 60 jaar geleden uit de zee gehaald en heeft sindsdien hier zijn plekje gevonden.
In 1993 is de wortel aan de UCLouvain in bewaring gegeven.
Vraag 10: In welk land werd de boomwortel uit de zee opgevist: A. Japan B. China C. Denemarken
Aan het eind van het meer volgen we een smal pad dat naar La Ferme Equestre leidt. Dit is een hippotherapiecentrum en een kinderboerderij. Tijdens de vakantie is het centrum dicht voor bezoekers, omdat ze daar stages organiseren en ook hippotherapeutische activiteiten aanbieden, speciaal voor kinderen met een beperking.
We keren iets op onze stappen terug en nemen een paadje dat ons de trappen opstuurt.
Als we boven zijn, gaan we verder door een mooi park. We steken een loopbrug over en wandelen door totdat we bij Le Terrain d'Avontures komen.
Dit is echt een uniek plekje dat zijn oorsprong in Denemarken heeft, helemaal terug in 1943! Het is een rustige plek te midden van de drukte van de stad, speciaal ontworpen voor kinderen. Hier kunnen ze veilig spelen, ontdekken en met elkaar in contact komen.
Bij onze volgende aanwijzing worden we via de binnenplaats van La Ferme du Biéreau, waar ze regelmatig concerten organiseren, naar de Avenue du Jardin Botanique geleid. Recht tegenover de boerderij, aan de andere kant van de laan, spotten we de serres van de Faculteit Agronomie.
We gaan nu richting het centrum, naar de Place des Wallons. Dit pleintje is supergezellig versierd met muurschilderingen van allerlei dieren en planten.
In 2012 kwamen maar liefst 50 streetartists van over de hele wereld samen voor een internationaal streetart- en graffiti-festival
om deze saaie plek nieuw leven in te blazen. Helaas zijn veel van deze kunstwerkjes nu verstopt achter de planten.
Vraag 11: Welk dier luistert naar muziek op de Place des Wallons? A. Een wolf B: Een octopus C. Een aap
Zodra we de rue de Wallons binnenwandelen, krijg je het gevoel dat iemand al zijn zorgen heeft achtergelaten en zijn schoenen aan de haak heeft gehangen 😀.
Check deze muurschildering "Qu’est-ce qu’un intellectuel?" van Roger Somville! Het brengt kleur en leven in de straat. We zien een student die de trappen van kennis opklimt. Bovenaan staat de denker uit de oudheid, in het midden de denker uit de renaissance, en onderaan de moderne denker. Dit kunstwerk geeft een kritische blik op de rol van de intellectueel in de mensheid – met de boodschap dat de mens het gevaar loopt zichzelf te vernietigen. De kunstenaar benadrukt dat intelligentie vooral moet worden ingezet om de mensheid te beschermen, voor vrede en sociale rechtvaardigheid.
Wat verder beeldt een bronzen sculptuur de 24 uren op de fiets uit. Als je goed kijkt, draaien de pedalen rond de uitvergrote kroonkurk van een bierflesje! De kunstenaar Vincent Rousseau verwijst hiermee naar het feestelijke aspect van een zeer bekend evenement in Louvain-la-Neuve : de "24 h vélos". Het beeld werd in 2006 gegoten naar aanleiding van de 30e editie van deze fietsmarathon.
In het midden van de Place Galilée prijkt een grappige steen, gemaakt door Jean Willame (1978) en wordt door de studenten de 'Crotte de Mammouth genoemd.
Vraag 12: In werkelijkheid is deze steen: A. Een beeldhouwwerk B. Een fontein C. Een troon
Als we naar de Place des Sciences lopen, worden we begroet door leuke muurschilderingen die de pleintjes echt laten bruisen.
Hier heeft de cartoonist Gaston Lagaffe een (soort van) gat in de muur gemaakt… of zijn het er misschien twee?
Het 'gat' aan de rechterkant ziet er bijna te realistisch uit voor Guust Flater om zomaar naar buiten te springen.
Place des Sciences is het oudste plein van de stad en dat merk je! De sfeer is superlevendig, met gezellige bars waar studenten samenkomen voor een drankje en een praatje. Het is echt een topplek om te genieten van kunst, cultuur en een bruisend sociaal leven!
Vraag 13: Op dit plein bevindt zich een bronzen sculptuur van Gigi Warny. Waarover gaat dit werk?
A. De bedenker van de theorie van de oerknal B. De avonturen van Largo Winch C. De inhuldiging van de Cyclotron
We lopen langs het Musée L, waar we morgen een kijkje gaan nemen. Dalen trappen af en stuiten beneden op een Islamitisch Cultureel Centrum.
Onze nieuwsgierigheid is gewekt, dus we besluiten even binnen te sneaken. Er waren niet echt veel mensen en het zag er wat kaal uit.
Onze gids neemt ons nu mee naar de wijk La Baraque, een echt uniek stukje LLN! Toen de UCL werd aangelegd, was het plan eigenlijk om het enige gehucht dat op de toekomstige universitair locatie stond, af te breken. Maar een paar dappere bewoners en architectuurstudenten dachten daar anders over en kwamen met een toffe alternatieve woonvorm op de proppen. Vandaag de dag hebben zo'n 130 mensen ervoor gekozen om op een andere manier te leven. Het uitzicht hier is bijzonder, met een woonwagen vol regenboogkleuren, een oude oranje en blauwe TEC-bus, een paar soorten schommels en een huis dat gemaakt is van stro en kalk.
Net buiten de moestuin, raken we even het noorden kwijt terwijl we op zoek gaan naar een compleet verwoest huis.
Eureka!
Als we iets verder de straat in lopen, ontdekken we een verborgen groene oase, dat ontstaan is uit het initiatief
'Ik adopteer een stukje groen', en het wordt nog mooier met de woorden van twee poëtische zielen die hun gedichten hier hebben achtergelaten.
Vraag 14: Wat heeft de tijd nagelaten, volgens Charles d'Orléans: A. Zijn bladeren B. Zijn vogelzang C. Zijn Jas
We laten de groene oase achter ons en gaan naar een nieuwe wijk. De Courbevoie wijk heeft een fijne sfeer
met woningen, kantoren en winkels, allemaal dichtbij het station!
Bijna bij het station spotten we aan de linkerkant een indrukwekkende muurschildering!
Dit keramische kunstwerk van maar liefst 30 m² laat maar liefst 50 artikelen van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie zien.
Vraag 15: Welk land hoord bij Afbeelding 11? A. Frankrijk B. Spanje C. Italië
We sluiten de dag samen af met een heerlijk drankje en een smakelijke snack op het zonovergoten terras van ons verblijf. Proost op een geslaagde dag!
Dag 2 - 01/08
Gisteren kropen we door de hitte als een loom dier in de zon, maar vandaag is het een ander verhaal: de regen valt met bakken uit de lucht!
Perfect excuus om extra lang van ons ontbijtje te genieten, terwijl we ons opmaken voor een dag vol cultuur.
Gewapend met paraplu's en regenkleding trotseren we de druppels en net op het moment dat we het museum van Kuifje bereiken, begint de lucht op te klaren.
Het museum is gewijd aan de Belgische striptekenaar Hergé (Georges Remi) en opende in 2009. Het museum belicht de creatie van Kuifje en bevat originele tekeningen en memorabilia, die inzicht geven in Hergé's creatieve proces en de context van zijn werk. Ontworpen door architect Philippe Starck, bevordert het museum de waardering van stripkunst en is het een must-visit voor Kuifje-fans en stripliefhebbers.
Vraag 6: Heb je Kuifje gezien? Wat is hij aan het beklimmen? A. Een ketting B. Een stoel C. Een berg
Geniet even mee van de toffe originele tekeningen, schetsen en andere memorabilia
die een kijkje geven in het creatieve proces van Hergé en de wereld van zijn verhalen.
Na het museumbezoek begeven we ons naar de Place Rabelais, waar we een realistisch tafereel 'trompe-l'oeil' zien van het dagelijke leven.
Vraag 3: In de trompe-l'oeil boven de galerij hebben alle geschilderde figuren het behoorlijk druk. Maar, wie kijkt hen na? A. Kat B. Papegaai C. Dame met zonnebril?
We stappen binnen in de galerij onder de 'trompe-l'oeil' tot we op de Place Agora aankomen.
Hier zien we een fresco van Claude Rahir, die de betonnen muren boven het Maison du Développement Durable echt een vrolijke uitstraling heeft gegeven.
De kunstenaar kreeg de opdracht om iets te maken rond het thema van de seizoenen, maar hij liet zich vooral inspireren
door zijn eigen leven en de mensen die hij onderweg tegenkwam. Je ziet er bijvoorbeeld familieherinneringen,
zijn huis in Nobelais en zelfs een afbeelding van het eerste bruidspaar van LLN, die toevallig voorbijliep terwijl hij op zijn stelling stond te schilderen.
Vraag 4: Wat is de naam van het fresco? A. Les saisons de la vie B. C'est la vie C. Les couleurs de l'amour.
Via een charmante galerij met uitzicht op dit gezellige familiefestijn wandelen we 300 meter naar de uitgang.
Op het einde draaien we ons om om nog een ander werk van dezelfde kunstenaar te bewonderen.
Hier zien we een 'afgesneden' stuk van de originele fresco (zie linkerfoto), die bijna 60 meter lang was!
De stad kon niet verder uitbreiden zonder het grootste deel van dit schilderij op te geven.
Het werk vertelt de geschiedenis van de universiteit van 1425 tot 1980.
De muurschilderij leest van links naar rechts, wat betekent dat het begin van het verhaal nog steeds intact is.
We keren terug naar de Place Agora en wandelen vervolgens naar de Grand-Place en de Place Raymond Lemaire, die prachtig versierd is met drie grote fresco's.
Vraag 5: Welke vervoermiddelen worden afgebeeld op La Tour Infinie? A. Trein, fiets en metro B. Trein, wandelen en bus C. Auto, wandelen en trein
De grote markt wordt elk jaar omgetoverd tot een
prachtig exotisch strand met palmbomen en zand.
La tour infini / François Schuiten - Alexandre Obelensky (2010)
De zoektocht is bijna voorbij, maar we maken eerst nog een stop bij Musée L.
Dit is een modern kunstmuseum dat zich richt op hedendaagse kunst en cultuur, en het is verbonden aan de Université catholique de Louvain.
Hier vind je een toffe mix van kunstwerken, zoals schilderijen, sculpturen en multimedia-installaties.
We nemen een extra pauze om onze energie weer op peil te brengen en keren daarna terug naar ons verblijf.
Onderweg in het park hebben we nog een vraag die we moeten oplossen.
Vraag 7: Welk standbeeld hoort bij welk seizoen?
A: S1 = lente, S2 = Zomer, S3 = Herfst, S4 = Winter B: S1 = Zomer, S2 = Herfst, S3 = Winter, S4 = lente C. S1 = Herfst, S2 = Winter, S3 = lente, S4 = Zomer
Dag 3 - 02/08
We laten Louvain-la-Neuve achter met een glimlach! De stad heeft ons echt positief verrast.
Nu hoppen we op de trein naar Gent voor een 'korte' stop voordat we richting Oostende gaan.
Als we op de Groentenmarkt komen en die heerlijke cuberdons zien, is de verleiding van die Gentse neuzen gewoon te groot om te weerstaan!
We kunnen echt niet voorbijlopen zonder er eentje te proeven.
De tweelingzusjes willen het Huis van Alijn bezoeken, en omdat Dominique en ik er al geweest zijn, doen we daar niet moeilijk over en gaan we gewoon gezellig nog een keer mee. Maar dat gaat ze wel wat kosten!! 😀
Het Museum Huis van Alijn is een bijzonder museum dat zich richt op de Brusselse en Gentse sociale geschiedenis en de leefwereld van vroeger.
Het museum is gevestigd in een historisch pand en biedt een unieke kijk op het dagelijks leven in de 20e eeuw.
Terwijl de anderen zich helemaal in het zweet werken, verdiep ik me even in de Kama Sutra 😮!
Hup, hup, hup
Voilà, dat was een gevulde driedaagse.
Twee dagen in het betoverende Louvain-la-Neuve en de derde dag nog een tussenstop in het charmante Gent.
Iedereen gaat met een glimlach terug naar huis, vol mooie herinneringen en nieuwe ervaringen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb