19/12/2020 Erps-Kwerps - Kortenberg - 3e Hello Belgium-wandeling


Bart heeft weer een mooi tripje uitgezocht uit de Dagstappergids Vlaams-Brabant (weliswaar met een eigen toets eraan).
Wandelen waar vliegtuigen landen? Het lijkt absurd en toch ,,, op deze tocht loert de schoonheid op vele plaatsen.
Het Silsombos is een eerste hoogtepunt. Maar het natuurreservaat Torfbroek overtreft alle verwachtingen. Tenslotte gaan we nog door het Hellebos en  verder wandelen we nog door kleine natuurgebieden, bossen, vochtige hooilanden, struwelen en malse graslanden. En daartussen liggen uitgestrekte velden en weidse vergezichten.

Alles in een perfecte afwisseling, met dingen die je zo graag op je oogleden laat rusten. (Bron: GR-paden)

We maken  kennis met de Streek-GR Dijleland en de Streek-GR Groene Gordel. 
De Streek-GR Groene Gordel brengt je in een lange lus van 145 km helemaal rond het Brusselse gewest door drie deelregio’s van Vlaams-Brabant: het Pajottenland, de Brabantse Kouters en het Dijleland. De Streek-GR Dijleland is een lus van 131 km en brengt je door verrassende valleien van de Dijle en zijrivieren Voer, Laan, IJse en Zenne, en door aangrenzende natuurgebieden.


Trein
Heenreis: We vertrekken met trein 507 richting Eupen. Om 7u28 in Oostende en 8u10 in Gent. In Brussel-Zuid hebben we 11' om over te stappen naar de stoptrein naar Leuven. Erps-Kwerps 9u37. (Aangezien we vóór 9u vertrekken kan dit enkel tijdens het weekend).

Terugreis:  

  • op het uur, met overstap in Brussel-Zuid en Gent:
    • Kortenberg 15u00 -->  Brussel-Zuid 15u32/15u52 --> Gent-St.-P. 16u20/16u30 --> Oostende 17u07
  • 28' na uur met overstap in Brussel-Zuid en Gent:
    • Kortenberg 15u28 --> Brussel-Zuid 16u00/16u26 --> Gent-St.-P. 16u54/17u10 --> Oostende 17u51Wandeltraject

Door het modderig parcours werd het een stevige tocht, maar toch konden we reeds om 14u28  de trein nemen. Weliswaar mits een extra duwtje en de zweep erop van Bart 😅😅 in de laatste 3 km's, ploften we ons in de zetels! Het geluk lachte ons nogmaals toe, een andere trein  met rechtstreekse bestemming Oostende had een vertraging van 4 minuten.  Maar dan moesten we er nog een sprintje uit halen😏  om in  Brussel-Noord  (aankomst 15u) eruit te springen om een paar perrons verder de trein van 15u04 te halen.  Gelukt en zo wonnen we terug 50 minuten dankzij de opzoekingen van de ex-NMBS medewerkers!

Deelnemers: Kim en Wietse moeten op het laatste moment afzeggen. Maar de kern Bart, Edith en Jenny wordt aangevuld met de locals Trui en Johan (zus en schoonbroer Bart).

Afstand: 19,74 km. 


Na een korte wandeling van 3,5 km bereiken we via de de Sint-Pieterskerk  'Het Silsombos',

Dit is een gotische en neogotische kerk en ligt in de deelgemeente Erps-Kwerps aan het dorpsplein van Kwerps, en dateert uit verschillende periodes: de oostertoren is in oorsprong  12de of 13de-eeuws, vernield in 1572 bij de godsdienstoorlogen en in 1586 in zijn huidige vorm heropgebouwd, dus 16de-eeuws, het vijfzijdige koor met steunberen in Brabantse gotiek is 17de-eeuws, de uitbreiding en verbouwing van het neogotische middenschip met zijbeuken van 1897 onder architect Florent Van Roelen en sgariffiti ( d.i. het vervaardigen van verse mortel dat in  een lijntekening wordt gekrast en ingekleurd volgens de fresco-techniek van Gabriel Van Dievoet. (Bron: Wikipedia)

Het Silsombos, dat zich uitstrekt over Kortenberg en Kampenhout is een paradijs voor natuurliefhebbers. Als hart van de vallei rond de Weesbeek, is het Silsombos  een mysterieuze plek waar legendes en natuur met elkaar verstrengeld zijn. De Zwarte Madam, een Onze-Lieve-Vrouwbeeld, speelt daarin de hoofdrol. De bosorchissen, die in juni bloeien, vormen samen met de andere orchideeënsoorten het kleurrijke uithangbord van het gebied. Het gebied maakt deel uit van De Groene Vallei, een oase van rust tussen de steden Leuven, Brussel en Mechelen (Bron: natuurpunt). Het Silsombos beslaat voornamelijk de natte vallei van de Weesbeek, even voordat deze samenvloeit met de Molenbeek. De paden durven wel eens modderig zijn (tegen wie zegt je het!)

Vanaf nu is het balanceren op een koord!

Op eerdere wandelingen hadden we reeds meermaals een bruine smurrie op watertjes tegengekomen en we vroegen ons af wat dit was. Johan heeft dit raadsel voor eens en altijd opgelost ... het olieachtige op het water is geen olie maar een film veroorzaakt door ijzerbacteriën die ijzer omzetten naar ijzeroxide. Dit is typisch voor kwelwater dat uit grote diepte opgestuwd wordt en rijk is aan ijzer en daardoor ook de bruinrode neerslag achterlaat in het water,  Bedankt Johan, we zijn weer wat wijzer geworden.

De zwarte madam is een O.L.Vrouwbeeld op een hoge stenen sokkel, gelegen op de grens met Nederokkerzeel en Erps-Kwerps. Er bestaan diverse legenden omtrent dit beeld. Zo bestaat er het verhaal dat op deze plaats rond middernacht stemmen hoorbaar waren. Deze lokten de bezoekers de Molenbeek in, waar ze verdronken. Later richtten de eigenaars van het kasteel Balkemolen hier een Mariabeeld op. (Bron: Natuurpunt)

Na 6,5 km doorkruisen we Nederokkerzeel

Nerderokkerzeel heeft een landelijke dorpskern. Het dorp ligt relatief geïsoleerd op een zekere afstand van de grote steenwegen Brussel-Leuven en Brussel-Haacht. Ten zuidwesten van het dorp ligt een uitgestrekt akkerbouwgebied dat reikt tot aan Steenokkerzeel.

Op 10 km 🥾🥾 we het natuurreservaat Torfbroek in. Het huidige natuurgebied beslaat het westelijke deel van wat een groot laagveenmoeras was.  Deze moerasbossen worden gekenmerkt door hun voedselarme, kalkrijke en basische karakter. Het Torfbroek watert via de Weesbeek af naar de Dijle. De grote centrale vijver is een restant van ingrijpende werkzaamheden in de jaren 30 tot en met 50 van de 20ste eeuw. De vijver wordt door hoge vegetatie afgeschermd van de bebouwing errond (voornamelijk aan de noordzijde). Ten zuiden van het Torfbroek is het pre-moderne, landelijke landschap en de overgang van het moeras naar de kouters goed bewaard gebleven. Ten oosten van het natuurgebied, ligt de verkaveling 'Ter Bronnen', wat het oostelijke deel van het oorspronkelijke Torfbroek vormt. Ondanks de bebouwing vormt het centrale parkgebied (5,5 ha) van de verkaveling, met een vijver en oeverzones, nog een waardevol restant van het oude moeras. Dat bewijst het grasland ten westen van de vijver, dat de grootste rijkdom aan plantensoorten heeft van het hele gebied. (Bron: Wikipedia)

We verlaten het natuurreservaat Torfbroek en komen na 12,5 km in het Hellebos. Dit bos heeft een hoefijzervorm en is gelegen  tussen Kampenhout en Perk. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied.
De benaming Hellebos komt waarschijnlijk van Lelleveld (Lelle = klein). Dit ligt aan de holle akkerzijde van het bos. De naam Helle komt voor de eerste keer voor op een topografische kaart van 1873 (de Helle), vervolgens op die van 1904 (de Helle Bosch) en vanaf 1939 heet het Hellebos(ch).
De hel is dan ook uitgebroken, want de hemelsluizen gingen open!

Tijd voor een lunchpauze. De mannen op de troon, de vrouwen op een boom ... 😏

Bij het verlaten van het bos stappen we rechtdoor langs mooie veldwegels richting ons eindpunt naar het station van Kortenberg.  Trui en Johan verlaten ons echter  richting Erps-Kwerps waar hun auto staat. Voor beide partijen nog een 3 tal km te gaan. De vliegtuigen passeren vlak boven ons hoofd richting landingsbaan van de Nationale Luchthaven.