22/10/2020 Coronawandeling Eernegem


Deze wandeltocht is vrij toegankelijk van  zaterdag 17 oktober tot zondag 15 november 2020. De omloop start aan het Kasseileggers plein in de Bruggestraat in het centrum van Eernegem op 100 meter van de kerk.

Afhankelijk van de gekozen afstand  5-9-12 of 16km is het rustig, landelijk en gevarieerd, met een maximum aan natuur.
Afstand: 16,9 km
Deelnemers: Bart, Edith, Dominique, Jenny

Een aanrader voor iedere wandelaar

Op het “Kasseileggersplein” rechtover de kerk troffen we een prachtig beeld aan, genaamd “Mutse, de Kasseilegger”. Mutse, met dat typisch hoofddeksel, was namelijk een bekende kasseilegger van het dorp met wel 50 jaar dienst, die model stond voor dat beeld ter ere van de tientallen noeste arbeiders van het dorp.

Km 1,3 de Eernegemse klokkeputten (+/- rood klokje op foto)

De godsdiensttwisten met de Geuzen leidden ook in Eernegem tot verwoestingen door troepen van beide zijden, zoals in 1578. In Eernegem waren er op die plaats drie putten , en de parochianen zouden er hun klokken hebben begraven tijdens de geuzentroebelen. Nu nog kan men op kerstavond deze hier horen luiden.

In café De Buuzestove (nabij km 15,3 - Daliastraat) serveren ze exclusief het Eernegemse Kasseileggersbiertje (wat we jammer genoeg niet konden nuttigen wegens Corona

Km 3,9 Boskapel (Bekegem), gelegen aan de kruising  n Bruggestraat en Zeeweg.

De betreedbare kapel is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, en al op de Ferrariskaarten (1770 (1778) wordt een kapel op deze plaats aangegeven. De tegenwoordige kapel werd waarschijnlijk in de 2e helft van de 19e eeuw gebouwd. Tot 1874 behoorde de kapel toe aan baron Lothaire de 't Serclaes de Wommersom. In dat jaar verkocht de baron, die officieel in Sint-Joost-ten-Node woonde maar gewoonlijk in Parijs verbleef, de kapel aan de parochie.

Het is een witgekalkt bakstenen gebouwtje met een rondbogig toegangsportaal en een nis waarin zich een Ave Mariamonogram bevindt.

Kasteel Bourgogne (Bekegem)  bij de Boskapel
  
In 1886 werd op het terrein een woning gebouwd door Eugenius Samyn-Ente, een koopman uit Oostende. Dit huis werd in 1901 afgebroken en in opdracht van de fabrikant Karel Coussement-Denijs uit Roeselare werd een groter huis gebouwd. Dit huis werd wat later nog vergroot, maar in 1909 werd het, in opdracht van Jean-Baptiste Coppieters 't Wallant, vervangen door het kasteel, een koetshuis en een serre.

Het betreft een herenhuis met twee hoektorens, en wel een rechthoekige met schilddak, en een achthoekige met naaldspits.

Het kasteeltje is gelegen in een park.

Km 12,1 De neogotische Vanderheydekapel 

Dateert van 1883 (gebouwd door de familie Van der Heyde - Nieuwland). Gerestaureerd door de kerkfabriek in 1998. Ter ere Maria van Lourdes.

Km 12,8 De Groene 62

Het fiets- en wandelpad loopt op de vroegere bedding van de spoorlijn Oostende-Torhout.

Deze lijn was bedoeld om Parijzenaars in enkele uren tijd naar de Belgische kust te brengen.

De eerste trein reed in 1867, de laatste reizigerstrein in 1963. Tot in 1967 reden er nog goederentreinen. De sporen werden in 1984 opgebroken.

Treinhaltes op die lijn waren Snaaskerke, Gistel, Moere, Eernegem, Ichtegem en Wijnendale.

Km 13,4 De stationsput

In 1867 kreeg  Eernegem een eerste spoorwegstation op de lijn 62 Oostende-Torhout. Ca 1900 werd er naast het eerste station een nieuw station gebouwd. Beiden werden gesloopt in 1972.

Aanvankelijk zou lijn 62 in het dorp van Eernegem passeren. Het geplande traject werd na tussenkomst en lobbywerk van burgemeester Gustave van Sieleghem aangepast.

Bij Eernegem station werd de 6 ha grote en 3 m diepe stationsput aangelegd. Via een 16 km lange gietijzeren leiding werd het water van Eernegem naar het eindstation Oostende vervoerd, waar het diende om de stoomlocomotieven te bevoorraden. Het water in Oostende was zout water, wat de treinen aantastte. Het water in de stationsput van Eernegem was zoet water en was bovendien zeer kalkarm en hierdoor veel geschikter om te gebruiken voor de treinen. Tegenwoordig is de Stationsput een recreatiegebied.

Maak jouw eigen website met JouwWeb