Vierdaagse Kustwandeling


Onze Bart en Edith spitten een 4-daagse kustwandeling uit van de Franse Grens tot aan de grens van Nederland (Cadzand). Vooraleer we de tocht konden aanvangen, kwamen enkele obstakels de kop opsteken.

 ------------                                                                                         

De aanvangsdatum van 25 februari werd uitgesteld, wegens de slechte weersvooruitzichten en een aanslepende verkoudheid/griep van de inrichters, tot betere tijden. We worden op de hoogte gehouden.

-------------

17 maart:

De Veiligheidsraad heeft beslist dat er vanaf morgen-middag "verregaande maatregelen" worden getroffen "om de gezondheid van alle burgers in België te be-schermen". Enkel essentiële verplaatsingen worden nog toegestaan (Corona).

--------------

28 mei:

Beste wandelmaatjes,

na een veel te lange onderbreking mogen we stilaan onze wandelactiviteiten hernemen. 

We starten op woensdag 3 juni. De fysieke conditie -:( van de dag zal bepalen hoe ver we elke dag geraken. We wisselen strand af met duinengordels, wandelpaden en dijken.
Op dag 2 herstarten we op het eindpunt van dag 1, en zo verder. Lukt het niet in 4 dagen, dan worden het er 5, who cares.
Woensdag 3 juni nemen we de tram van 7u37 in Bredene aan Zee naar De Panne Kerk.  We stappen tot we, op basis van onze fysieke conditie en de weersgesteldheid, van oordeel zijn dat het genoeg geweest is voor die dag. Bedoeling is om elke etappe tussen de 20 km en 25 km af te leggen
Zaterdag 6 juni, woensdag 10 juni en zaterdag 13 juni stappen we verder. 
Wie zin heeft om één of meer etappes volledig of gedeeltelijk mee te stappen, is van harte welkom. Indien gewenst kan je elke etappe inkorten.

Groeten,
Bart en Edith

------------

ETAPPE 1: 3 juni 2020
DE PANNE - NIEUWPOORT

------------

KP 0.00 = Tramhalte De Panne Kerk


KP 0.35 = Calmeynbos-WestKP 1.53 = Helmpad door het 
Westhoekreservaat

Het 340 ha grote Westhoekreservaat is het oudste Vlaams natuurreservaat (opgericht in 1957). Zeereep-, loop- en paraboolduinen, duinpannen, grijze en blonde duinen, duingraslanden en kalkmoerassen getuigen van een levendig landschap.

KP 3.55 = Grenspad

Het rechtere pad dat we nu volgen loopt parallel met de Frans-Belgische grens.
Uiteindelijk komen we uit op het strand van De Panne. Maar voor je het strand oploopt, kijk je best even naar het bordje dat links van de ingang staat (links als je met je gezicht naar de zee staat). Dat kleine stompje steen is in feite het grenspaaltje met Frankrijk.

 

 

KP 4.61 = Slufterpad

Slufters zijn natuurlijke inhammen in de duinen waar de zee bij springtij – in combinatie met een stevige westen- wind – de open plaatsen in de duinen met zout water overvloeit. Zo ontstaan zoutwatergetijdengebiedjes met slik- ken, schorren en zandstrandjes. De voorduinen van De Westhoek kregen destijds dan wel betonnen voeten met een wandeldijk erbovenop, na jarenlang onderzoek werd de betonvoet op twee plaatsen onderbroken om de zee op- nieuw de kans te geven echte slufters te vormen. Waar de nieuwe slufters gretig landinwaarts reiken, zorgen brugjes er- voor dat de wandelaar in alle veiligheid zijn weg over de zeedijk kan vervolgen.

KP 7.51 = Zeedijk De Panne Strand

De prachtig vernieuwde Leopold I Esplanade herinnert ons aan de eerste voetstappen van de Koning op zijn grondgebied. Zijn blijde intrede als eerste vorst van België wordt in ere gehouden door het statige beeld op het plein. 

 

In elke badplaats kadert een bekende  Vlaming zijn/haar favoriete fotoplek met  prachtig zicht op zee, strand of  duinen. Op elk fotoframe vind je ook
telkens een 
persoonlijke quote terug.  Dit kader in Koksijde-Oostduinkerke
is van Ozark Henry (singer-songwriter) “De zee = thuiskomen,

Met enkel een sokkel als lichaam en hun identiek gelaat trotseren De Drie Wijsneuzen van De Panne weer en wind. Ze staan er als hoeder of beschermengel voor wie op zee vaart, en als symbolische beschermer van een haven of kuststad.

  KP 9.69 = Zeedijk Sint-Idesbald - Koksijde

KP 13.22 = Schipgatduinen 

De Schipgatduinen zijn een kostbaar, maar kwetsbaar natuurgebied van 45 hectaren.

De huidige duinengordel is relatief jong. Hij schermt een diepe panne af die het relict is van een kreek (letterlijk een 'Schipgat'). De panne is een vochtig gebied en staat regelmatig onder zoet water, want een dikke laag sediment maakt infiltratie van het regenwater onmogelijk. Hierdoor treffen wij er een typische zoetwaterflora aan.

KP 14.22 = Zeedijk Oostduinkerke

 

Aan de westelijke rand van het gebied bevindt zich één van de weinige groeiplaatsen van de blauwe zeedistel.

KP 16.42 = Zeebermduinen

Zeereepduinen groeien op natuurlijke wijze aan omdat de aanvoer van zand door de zee en de wind de kustafslag overtreft. Deze duinen, hier de Zeebermduinen genaamd, vertonen diepe windgeulen (waaigaten) wat wijst op een actieve, landinwaartse duinmigratie. De weinige vegetatie in de Zeebermduinen is specifiek en eerder zeldzaam voor Vlaanderen. Door de beperkte hoogte (ongeveer 10 meter) en de afwezigheid van vegetatie is dit een open gebied.


KP 17.95 = Zeedijk Nieuwport-Bad

 

Kunstenaar Nina Beier zoomt in op de beeldhouwtraditie van de publieke ruiterstandbeelden. Ze toont ons eb en vloed van macht door het paard in te zetten als verhogend effect in de beelden van verschillende mannelijke personages.

KM 19: Tramhalte: Nieuwpoort Stad - De laatste loodjes


Naast de schildpad
van Jan Fabre:

Searching for Utopia

"De poolreiziger” is een kustwerk van  Freddy Cappon. t.g.v.  het vertrek van poolreiziger en ex-Nieuwpoortenaar Dixie Dansercoer op expeditie in 2007. Het beeld symboliseert vooral de eenzaamheid en de uitgestrektheid van het heelal.   De pilaren zijn 6m hoog, de cirkelbogen vormen de Noord- en Zuidpool."

De dorstigen
moeten
gelaafd worden

KP 19.62 = Jachthaven Nieuwpoort

De Veerdienst is nog niet open, dus nemen we de omleiding rond de jachthaven.

KP 22.77 = Tramhalte: Nieuwport STAD.

Einde etappe 1

  • deelnemers: Bart, Edith, Filip, Jenny, Dominique, Patrick, Francine, Mieke, Christine
  • wandelafstand: 25 km

ETAPPE 2 - 6 juni 2020
NIEUWPOORT - BREDENE

-----------------------------------

 KP 22.77 = Tramhalte: Nieuwport STAD

KP 29.10 = Sint-Laureinsduinen

De Sint-Laureinsduinen zijn iets meer dan 45 hectare groot en liggen tussen het centrum van Westende-Bad en het militair domein Kwartier Lombardsijde. Velen zullen die duinen nog kennen van de voormalige campings Cosmos en Crystal Palace, twee deelgebieden, die vanaf 2005 opgeruimd en gesaneerd werden.  Sinds de herinrichting heeft de natuur weer vrij spel en kun je er ten volle van genieten vanaf de nieuw aangelegde wandelpaden.

KP 30.76 = Zeedijk Westende Bad

The Navigator Monument is gebaseerd op het logo van Netscape Navigator. De voormalige zoekmachine verloor eind jaren negentig zijn leidende positie op het internet aan Microsoft Explorer. Het beeldhouwwerk werd tegen de achtergrond van de Noordzee geplaatst, waar de fysieke kabels van het internet net onder het wateroppervlak liggen.
Kunstenaar: Simon Dybbroe Møller

I Can Hear It bestaat uit twee hoorns (gelijkend op oude grammofoons), gericht naar de zee. Op een bank voor de hoorns zit een vrouw die haar oor te luisteren legt. Je kan naast haar plaatsnemen om aan de tweede hoorn te luisteren. Kunstenaar: Ivars Drulle

 

Olnetop is de artistieke installatie van 8 meter hoog dat refereert naar opspattende golven. De sculptuur is geïnspireerd op een natuurlijke dynamiek, maar wordt tegelijk bezield door de kracht van het virtuele. De virtuele vorm wordt niet ‘bevrijd’ uit de materie, door een proces van wegkappen of beitelen, maar wordt een productief principe op zich,  Kunstenaar: Nick Ervinck

KP 32.5 = Warandeduinen

De Warandeduinen is een natuurgebied, gelegen tussen Belgische gemeenten Westende en Middelkerke. Het beslaat 32 hectare en heeft een kalkrijke grond.
Het gebied omvat een duinengordel met struweel (een vegetatie van struiken van 1 tot 5 meter hoog) en daarnaast een amfibieënpoel.

Je vindt er ook één van de duinpaviljoenen. In het begin van de 20ste eeuw werden her en der aan de Belgische kust paviljoentjes op de hoogste duintoppen opgericht, van oudsher veelal strategische uitkijkposten om de smokkelaars in de gaten te houden. De paviljoentjes werden gebouwd in het begin van de 20ste eeuw en kaderen in het plan van koning Leopold II om een duinpark aan te leggen met aangepaste beplanting, trappen en verharde paden, en waar men, beschut tegen de wind, kon uitrusten van een wandeling en genieten van het weidse panorama aan zowel kust- als landzijde. Dergelijke hutvormige, open paviljoentjes in hout onder rieten dakje met verschillend georiënteerde zitbanken, zijn ook gekend onder de namen 'Spioenkop', 'Crépuscule', 'Champignon', 'pavillon-abri' of 'vierwindenhuisje'

Je vindt er ook de Warandetoren. Met zijn lange gebogen sprieten, verwijzend naar het typische helmgras, is de Warandetoren een opvallende en ranke verschijning. Vanop de basis (7 meter) krijg je een mooi uitzicht op de Warandeduinen, een heel waardevol natuurgebied met bijzondere planten en dieren. Wie tot boven klimt (20 meter) kan, als een matroos in zijn kraaiennest, naar de horizon turen: Middelkerke en Westende, de uitgestrekte polders en uiteraard de zee… Schip ahoi!
De stalen constructie - een uitdaging voor de architecten en ingenieurs - werd gebouwd bovenop de restanten van de oude watertoren. Die verdween maar zijn oorspronkelijke functie niet. Nog altijd wordt van hieruit een groot deel van Middelkerke van drinkwater voorzien.

KP 34.26 = Zeedijk Middelkerke

Het reuzenrad met een panoramische zicht van  44 meter dat de zeedijk  van Middelkerke sierde tot 30 september wordt afgebroken. 

KP 36.32 = Schapenweide

De Schapenweide is een gebiedje van 3 ha groot, gelegen aan de oostelijke grens van de gemeente Middelkerke, tussen de Duinenweg en de Kustbaan, slechts enkele honderden meters westelijker dan het provinciaal domein Walraversijde. Het gebied bestaat uit twee delen: een stuk duinen in het noorden, de Graaf Jansdijk in het zuiden en daartussen een zoetwaterplas met rietkraag.

 

KP 38.13 = Provinciedomein Raversyde

Het Natuurpark is een onderdeel van het provinciedomein Raversyde. Het is goed voor maar liefst 50 hectare unieke natuurbeleving aan de Kust. Het domein ligt gedeeltelijk in beschermd duingebied en leent zich perfect voor een wandeling.

 

KP 39.46 = Zeedijk Raversyde

KP 40.55 = Duinenstraat Ravelingen - KP 41.75 = Zeedijk Oostende

Woensdagnacht (04/06) het standbeeld van de Drie Gapers langs de zeedijk, met ruiterbeeld van koning Leopold II in het midden, besmeurd met rode verf.  Leopold II installeerde een gruwelbewind in Congo en is verantwoordelijk voor de dood van miljoenen Congolezen. Er wordt geopteerd om het standbeeld te verwijderen.

Vermits we niet wisten dat het veerbootje in Oostende zou varen (Corona)  gaan we vanaf de Drie Gapers richting Maria Hendrikapark, en vervolgens naar de tramhalte Bredene aan Zee.

Bart wilde z'n geplande parcours na de blauwe bruggen verderzetten via de vismijn en zeedijk naar de Twins  om zo naar ons eindpunt te gaan. Vermits de vrouwen in de meerderheid waren en het aantal km's al ruim overschreden was, ving hij bot 🤔,

KP 50.20 = Tramhalte Bredene-aan-Zee

Voilà, etappe 2 zit er op. Met een koude en strakke zuidwestenwind in de rug stapten we 28 km van Nieuwpoort Stad naar Bredene aan Zee.

Een godendrankje bij Bart & Edith  was de kers op de taart. Dubbel en dik verdiend!

  • Deelnemers: Bart, Edith, Jenny, Dominique, Mieke, Kristien
  • Wandelafstand: 28 km

ETAPPE 3: 10 juni 2020
BREDENE - ZEEBRUGGE

------------

 

We starten om 09:00  en stappen van KP 50.20 = Tramhalte Bredene aan Zee 24 km naar de tramhalte Zeebrugge Kerk. Mooi weertje, lichte zeebries, ideaal wandelweer. Laag water omstreeks 11:30. 

KP 50.51 = Duinenpad Bredene
KP 52.23 = Strand Bredene

KP 55.29 = Duinbossen De Haan

De Duinbossen van De Haan is één van de groene parels aan de kust. Het gebied bestaat uit drie delen en is wel 152 hectare groot. Je vindt er zowel open duinlandschap met de typische fauna en flora van de kust, als uitgestrekte beboste duinen. Bijzondere bewoners van de Duinbossen van De Haan zijn de beschermde rode bosmieren, die wel met 700.000 in één mierenhoop kunnen wonen!

KP 56.84 = De Haan

KP 57.81 = Duinbossen De Haan

KP 59.13 = De Zandpanne

De Zandpanne is een natuurgebied in De Haan, gelegen halverwege tussen Wenduine en De Haan langs de binnenduinrand aan de Wenduinesteenweg. Op een kleine 10 ha vinden we een heel afwisselend landschap van duinbos, open reliëfrijke duinen en enkele vochtige duinvalleien.

KP 61.65 = Zeedijk Wenduine

KP 62.63 = Schelpenpad

KP 65.10 = Jachthaven Blankenberge

KP 65.96 = Dijk Blankenberge

KP 67.50 = Duinenpad De Fonteintjes

De Fonteintjes zijn een langgerekt duinengebied met duinmeertjes en vochtige duingraslanden. Het gebied ligt tussen Blankenberge en Zeebrugge enerzijds en de zee en de kustbaan anderzijds.

De Fonteintjes zijn ontstaan doordat de zee door de duinen brak en tegengehouden werd door de Graaf Jansdijk. Door graafwerken om de Graaf Jansdijk sterker te maken voor de trein, ontstonden diepere plassen. Die plassen bevatten zoet water op nauwelijks 100 meter van de zee. Het hemelwater wordt onder het duin opgeslagen en vormt een zoetwaterlens die het zoute zeewater wegdrukt. Ondanks veel plannen als parkingzone, watersportzone, stort, etc. werd het gebied gered en in 1978 een van de eerste natuurgebieden van Natuurpunt.

KP 70.33 = Zeedijk Zeebrugge Strand

KP 73.14 = Tramhalte Zeebrugge Kerk

Einde etappe 3

  • Deelnemers: Bart, Edith, Jenny, Eric, Kristien, Patrick, Francine
  • Wandelafstand: 24 km

ETAPPE 4 - 13 juni 2020
ZEEBRUGGE KERK - HET ZWIN

----------------------------------------

Vandaag stappen we de finale.  We starten om 08:43 aan de tramhalte Bredene aan Zee, aankomst Zeebrugge Kerk 09:21. Prachtig weer met een aangename zeebries.

Vanaf de tramhalte Zeebrugge Kerk gaat het recht naar het Zwin. Nog een 5-tal km terug naar de tramhalte Knokke Station en het zit er op. De totale afstand wordt geschat op 17 km, maar dit blijkt weeral een onderschatting te zijn :-). Het worden er 21!

De mogelijke aanwezigheid van geopende horeca aan het station zou voor enig tijdverlies kunnen zorgen😋 .

KP 73.14 = Tramhalte Zeebrugge Kerk

KP 73.94 = Zeebrugge Haven

KP 75.34 = Baai van Heist

De Baai van Heist  is een ecologisch waardevol gebied van ongeveer 50ha.  Door de aanleg van de oostelijke strekdam

(voor de haven van Zeebrugge) tussen 1977 en 1985 werden op het toenmalige smalle strand veel wiertrossen, schelpen

en drijfhout afgezet. Dit vormde de voedingsbodem voor zaden van o.a. zeeraket en zeepostelein, die het aangespoelde zand fixeerden. De stromingen wijzigden door de strekdammen. In de oksel van de Oostelijke strekdam kwam er een plaats waar bijna niets meer van stroming was. Bijgevolg zandafzetting .

De afsluiting van het gebied had als gevolg dat er stilaan plantengroei kwam. Dit was voldoende voor enkele natuurliefhebbers om te ijveren voor de volledige afsluiting van het gebied, en het te laten erkennen als natuurgebied.

KP 75.90 = Zeedijk Heist

KP 77.53 = Zeedijk Duinbergen

KP 78.40 = Zeedijk Knokke

KP 83.19 = Zwinduinen - Yourcenarpad

Oorsprong van dit pad, lees je verder, want we kruisen dit pad nogmaals bij terugkomst

KP 85.02 = Noordelijke Duinen Zwin

KP 85.67 = Het Zwin

KP 86.20 = Noordelijke Duinen Zwin

KP 87.46 = Zwinduinen - Yourcenarpad

De naam verwijst naar de schrijfster Marguerite Yourcenar (1903-1987). Haar internationaal bekende roman ‘Het Hermetisch Zwart’ speelt zich gedeeltelijk af in de duinen bij het Zwin, meer bepaald in de 16de eeuw toen het landschap er hier nog heel anders uitzag: Het zag eruit als het huidige Zwin met slikken, schorren en geulen die elkaar afwisselden en een duinengordel aan zeezijde.

De Zwinduinen en -polders kregen hun huidige vorm toen de Internationale Dijk in 1872-1873 werd gebouwd en het gebied werd afgesloten van de zee.

In ‘Het Hermetisch Zwart’ wordt het tragische lot van de medicus, alchemist en filosoof Zeno beschreven. Het natuurherstelproject ZENO (Zwinduinen Ecologische NatuurOntwikkeling) dat hier in de periode 2006-2010 plaatsvond, ontleende zijn naam aan dit hoofdpersonage.

KP 87.78 = Zwinduinen - Zenopad

LIFE-natuurproject ZENO = Grootschalig natuurherstel in de Zwinduinen en -polders, van 2006 tot 2010. Het letterwoord ZENO staat voor Zwinduinen Ecologische Natuur Ontwikkeling en is een LIFE-natuurproject, het wordt dus meegefinancierd door de Europese Unie via het LIFE-Natuur programma.

KP 89.86 = Het Zoute

98 km stappen van de Franse grens naar de Nederlandse grens langs onze mooie kust.
Onder een stralende zon, hebben we  de laatste km's afgewandeld op zoek naar een terras.  Gelukkig waren de coronaregels wat versoepeld, zodat we met deze toffe bende konden klinken op dit mooie avontuur,  

De aangekondigde 17 km waren er 21, waar niemand nog over verwonderd was.

En de aangekondigde 93 km zijn er 98 geworden.
Met dank aan iedereen die met ons onderweg was tijdens de 4 etappes.

Totale wandelafstand : 25 km + 28 km + 24 km + 21 km = 98 km

Bedankt Bart, we vergeven je de extra km's 🙄.  Ook voor de info naast de foto's, waarvan ik  soms gretig gebruik heb gemaakt.

Einde etappe 4

  • Deelnemers: Bart, Edith, Kim, Jenny, Dominique, Patrick, Francine, Kristien, Mieke, Nadine
  • Wandelafstand: 21 km