15 en 16/05/2025 Luik


Dominique en ik trekken er deze keer op uit voor een avontuurlijke 2-daagse naar Luik/Liège. Luik is een bruisende en historische stad die zich aan de oevers van de majestueuze rivier de Maas bevindt. Deze stad staat bekend om haar indrukwekkende mix van eeuwenoude architectuur, levendige markten en een bruisend cultureel leven. Tijdens ons bezoek ontdekken we de rijke geschiedenis van Luik, onder andere door een wandeling door het historische stadscentrum, de volkswijk 'Outremeuse' en enkele musea. En natuurlijk gaan we de uitdaging aan om de 'Montagne de Bueren' te beklimmen.
Overnachten doen we in het Van der Valk Hotel Liège Congres,  Esp. de l'Europe 2, 4020 Liège, op een boogscheut van het station.


We vertrekken met de trein vanuit Oostende om 8:42 en komen precies volgens planning aan in Liège-Guillemins om 10:59.

Het is vandaag maar 12°C en bewolkt, maar dat laten we niet aan ons hart komen. We verlaten het station, dat echt een prachtig stukje architectuur is van de beroemde Catalaanse architect Santiago Calatrava. Het is een mooi voorbeeld van moderne techniek met staal, glas, wit beton en Belgische blauwe hardsteen. De overkapping, het pronkstuk van het station, is maar liefst 160 meter lang en 35 meter hoog. Vandaag bruist het station van activiteit met leuke winkels en gezellige restaurants.

We pakken meteen ons plan erbij en starten direct met de stadswandeling die Reisroutes voor ons heeft uitgezocht.
We lopen door het Stadspark D'Arvoy, dat maar liefst 5 hectare groot is. Een groene oase van rust, waar je ook enkele monumenten kunt vinden.

Monument ter herdenking aan de 75ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid

"Borghese gladiator". De term verwijst naar een beroemd marmeren standbeeld van een zwaardvechter of krijger, die in de Borghese Collectie in Rome werd bewaard.

Oorlogsmonument van de weerstand

Aan het groot ruiterstandbeeld van Karel De Grote verlaten we het park en vervolgen onze weg naar de Saint-Jacques kerk.

In de 11e eeuw vestigen Benedictijner-monniken zich in de kerk Saint-Jacques, die toen nog een abdijkerk was.
Tegenwoordig is het een parochiekerk met een prachtige gotische uitstraling. Het portaal stamt uit de Renaissance-periode.

Voor de kathedraal aan de Place Saint-Paul staat een monument ter ere van de Luikse beeldhouwer Jean Del Cour uit de 17de eeuw.
We slenteren nu wat door de smalle straatjes, langs duistere cafés en wat louche plekjes waar je ’s avonds misschien liever niet wil komen!

Aan het operagebouw nemen we even pauze op een bankje om ons lunchpakketje op te eten.

Een beetje verder komen we in het hart van de oude stad: de Place Saint-Lambert. Vanaf dit plein kun je niet alleen lekker culinair genieten, maar ook starten met shoppen. Op het plein staat ook het indrukwekkende Prinsbisschoppelijk Paleis, een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur.
Het paleis was vroeger de residentie van de bisschoppen en bisschoppelijke heersers, en wordt nu gebruikt door de provincie en het gerecht.

En nu is het tijd voor de uitdaging van de dag... de Montagne de Bueren! Deze trap heeft maar liefst 374 treden en werd gebouwd zodat soldaten, die in de citadel lagen, rechtstreeks naar het centrum konden lopen, zo'n 60 meter lager. De naam verwijst naar de moedige aanval van de 600 Frachimontezen. Onder leiding van Vincent de Beueren en Gosuin de Streel probeerden ze in de nacht van 29 op 30 oktober 1468 de hertog van Bourgondië, Karel de Stoute, te pakken te krijgen.

Als we de muur van de citadel volgen, zien we het monument voor beide wereldoorlogen.
En wat doe je dan? Juist, trap op, trap af! 🄵
Verderop, bij een mooi uitzichtplatform, heb je een geweldig panoramisch zicht over de stad.
Het was echt de moeite waard om die steile helling van 28% te overwinnen!

Vanaf dat platform dalen we het 'Sentiers des coteaux' af, dat terraspad langs de heuvels, tot we op een verkeersvrij plein uitkomen.

Aan het einde van het plein komen we bij de Collegiale kerk Saint-Barthélemy, met die mooie sculptuur 'les principautaires/de vorstendommen'.
De kerk werd gebouwd tussen het einde van de 11e eeuw en de late 12e eeuw, dus is echt een van de oudste religieuze gebouwen in Luik.

 

Het zonnetje schijnt ondertussen lekker en het is echt genieten op een terras met een warme chocomelk 😊 en een kop koffie.

Vervolgens lopen we langs de oevers van de Maas, en zo komen we bij ons hotel.

's Avonds krijgen we nog een lekker aperitiefje en smullen we van een borrelplankje kaasballetjes en de beroemde Luikse specialiteit:
“boulets à la Liégeoise” (gehaktballetjes in een zoete, uienrijke saus).
Het is best wel een stevige hap, dus we voelen ons daarna een beetje opgeblazen, en die uien zorgen voor een flink harmonisch concert in bed šŸ˜†.

DAG 2: 

Nu alle lucht uit onze darmen is verdwenenšŸ™„, kunnen we weer lekker aanschuiven voor een uitgebreid ontbijt.
Vandaag staat er streetart op de planning (niet echt spectaculair), de gezellige volkswijk Outremeuse, en twee musea: het Aquarium en La Boverie. 

Volksbuurt Outremeuse ligt op een eiland in de Maas en staat bekend om zijn tradities en folklore. Hier is de legende van Tchantchès geboren, een marionet die hét symbool van Luik is. In de straatjes rond Place de l’Yser zie je talloze verwijzingen naar deze volksheld. Outremeuse is de buurt waar creatieve grootheden als componist Grétry en schrijver Simenon zijn opgegroeid. Je vindt er ook nog veel art nouveau-architectuur. Elk jaar rond 15 augustus barst het feest los met optochten en echte Luikse uitbundigheid. Dat maakt dit volksfeest echt uniek.

De geketende rots is een kalkknol die gevonden werd tijdens de graafwerken voor de snelwegtunnel van Cointe, in het hoger gelegen deel van Luik. Het is eigenlijk een meteoriet die weer de lucht in wil vliegen. Rond de rots liggen 'kofferbankjes', stenen banken met handgrepen die lijken op reiskoffers.

Elke vrijdag kun je op Place Jehan-le-Bel naar de brocantemarkt van Saint-Pholien.

Na een gezellige wandeling door de buurt, gaan we weer richting de Maas en is het tijd voor een bezoekje aan het aquarium-museum.
Daar vind je maar liefst 2500 vissen van over de hele wereld, uit oceanen, zeeën, meren en rivieren.
Er staan 46 aquariums vol met allerlei soorten van zoet- en zoutwaterbewoners, op verschillende temperaturen.
Voor mij blijven het Oceanographic Museum van Jean Jacques Cousteau in Monaco en Nausicaá in Boulogne-sur-Mer toch de favorieten.

Daarna stappen we weer terug naar het centrum van Luik. In de buurt van Place Saint-Lambert spot je Georges Simenon, zittend op een bankje met zijn pijp in de hand, alsof hij nog steeds naar de stad luistert die hem ooit inspireerde. De Franse schrijver werd geboren in Outremeuse. De wijk waar hij opgroeide, heeft duidelijk zijn latere misdaadromans met inspecteur Maigret beïnvloed. Er is een wandelroute die je langs de belangrijkste plekken uit zijn leven voert, en er staat zelfs een jeugdherberg ter ere van Georges Simenon, een mooie manier om zijn nalatenschap te eren.

Op weg naar het museum La Boverie, dat in hetzelfde park ligt, passeren we het duikerstandbeeld, ook wel bekend als "Le Plongeur et son arc" (De Duiker en zijn boog). Echt een blikvanger langs de oevers van de Maas!

De volière uit 1937 in het Parc de la Boverie was ooit een exotisch vogelverblijf, onderdeel van het jardin d'acclimatation. In 2016 werd de volière helaas overspoeld door een grote rattenpopulatie die de voederbakjes van de vogels overnam. Tegenwoordig is het niet alleen een herinnering aan vroeger, maar ook een gezellige culturele plek. Aan de voet van de volière vind je het beeldhouwwerk 'Je t’aime' van de Luikse kunstenaar Mady Andrien.

Daarnaast is er ook La Chimère (Hersenschim), een fresco die gemaakt is voor het Ephemeres-festival in 2016 in Luik,
geregisseerd door de Luikse kunstenaar Lucien Gilson, ook bekend als "Noir artist".

Het Museum La Boverie zit in het voormalige Palais des Beaux-Arts, dat oorspronkelijk gebouwd werd voor de Wereldtentoonstelling van 1905.
Na een uitgebreide renovatie opende het museum in mei 2016 weer zijn deuren.

Via de nieuwe voetgangersbrug 'La Belle Liégeoise' kunnen we naar het station wandelen en terugkijken op twee fantastische dagen!

Maak jouw eigen website met JouwWeb