07/03/2021 Deinze - Tielt - 6e Hello Belgium Treinstapper


M'n laatste 2 gratis tickets spenderen we om te gaan stappen van station Deinze naar station Tielt 21,6 km. Een extra 5 km boven onze  normale afstanden van de laatste maanden. Maar we moeten trainen en grenzen verleggen zegt Bart, want hij heeft iets in petto voor ons  in Groothertogdom Luxemburg (als corona achter de rug)! 'k Begin al te zweten 🥵,
We volgen 18 km de GR 128, de laatste 3 wijken we af.
Treinreis:

Heen: Oostende 08:48 - Lichtervelde 09:25 - overstap 09:30 - Deinze 09:52
Terug: Tielt 15:19 - Lichtervelde 15:30 - overstap 15:35 - Oostende 16:10
Deelnemers: Bart, Edith, Jenny


Net voor we het centrum van Deinze ingaan, ligt aan de Leie de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze dateert al van de 14de eeuw en is één van de laatste gebouwen in "Scheldegotiek" (overgang van Romaanse naar gotische stijl).

We volgen een tijdje de Leie. Deze 202 km lange rivier ontspringt als "la Lys" in Frankrijk, komt in Menen ons land binnen en vloeit dan langs Kortrijk en Deinze naar Gent waar ze uitmondt in de Schelde. 1,5 km van het station bereiken we de GR128.

Door de Vierendeelbrug (spoorbrug) over de oude Leiearm, hebben we zicht op de Sint-Jan-Baptistkerk van het dorp Grammene.

De ijzeren spoorwegbrug (1922) over de Leiearm in Grammene heet nu officieel de Lorenzobrug  (naar haar redder Laurent 'Lorenzo' Vanhaesebroeck), die deze wist te redden van de sloop in 1992 door een petitie met meer dan 2.000 handtekeningen te verzamelen, Tijdens  WOII, werd de brug 2 maal volledig vernield.

24 september 1979:  langs de Leie-oever in Machelen werdeen jonge moeder (Agnes Desimpel 37 jr) van drie kinderen dodelijk verwond door een oorlogstuig. Tijdens het rooien van aardappelen werd er een obus boven gehaald. Agnes nam de bom om hem in de Leie te werpen, ongelukkig niet ver genoeg, zodat deze op de oever terechtkwam en explodeerde. Twee dagen later overleed ze en op 24 september 2006 werd dit kruis met grafsteen onthuld in aanwezigheid van echtgenoot en kinderen, het gemeentebestuur, oud-strijders en sympathisanten. Dit kruis zal aan deze Leie-oever een blijvende stille getuige zijn van het menselijk leed en aan de waanzin van de oorlog die zo vele onschuldige mensenlevens heeft gekost,

De Vondelmeersen vormen een natuurgebied tussen Wontergem en Grammene. Het moerassige gebied wordt doorstroomd door de Vondelbeek of Zeverenbeek, een vroegere meander van de Leie. Het is een kleinschalig cultuurlandschap met moerasbosjes, poelen en knotwilgen.

De rode kelkzwam: deze felgekleurde opruimers van dood hout komen  de laatste 20 jaar over heel Vlaanderen voor en kunnen nu niet meer zeldzaam worden genoemd. Voor mij de eerste keer dat ik er één zie.

Na 10 km komen we aan in Wontergem en eten we in de schaduw van de Sint-Agneskerk onze lunchpakket.
Bij de kerk staat een beeld in graniet en brons die herinnert aan de in Wontergem geboren en getogen legendarische wielerkampioen en Tourwinnaar Lucien Buysse (°1892 - +1980). Hij won op 18 juli 1926 de Ronde van Frankrijk.

Nog enkele kapelletjes onder de route tegengekomen

We bereiken de vallei van de Zeverenbeek, dit is een langgerekt gebied dat zich uitstrekt van aan Schave, over Zeveren, tot in Wontergem. Het bestaat uit een reeks heel diverse biotopen met van oost naar west uitgestrekte meersen in Schave, de Moerputten, de bloemenrijke ruigtes ter hoogte van de Kerkstraat, de natte hooivlakte van de Blekerij, het Elzenbroekbos van Kauwe, en de extensief beheerde percelen met kleine landschapselementen in de Vondelmeersen in Wontergem.

Na km 16 bereiken we 'De Meikensbossen' ook Vijverbos genoemd en lopen 2 km door dit  natuurgebied dat ten noordwesten van de West-Vlaamse plaats Dentergem ligt.

In de verte zien we de Poelbergmolen op de Poelberg. 

18 km zit er in de benen vooraleer we de Poelberg 'beklimmen',  een 45 meter hoge heuvel, die omsluierd is  door heerlijke landschappen, knappe vergezichten en eindeloze rust. Op de top van de 'berg' staat de Poelbergmolen, die sinds zijn restauratie weer maalvaardig is.  Het is een houten standaardmolen die teruggaat tot de zeventiende eeuw.

Eveneens bevindt zich op de top een voormalig klooster van de Zusters van 't Geloof met daaraan verbonden een wijkschooltje (gesloten in 1985) en een Lourdesgrot met ommegang uit 1938.  De stad Tielt kocht in 2004 alle gebouwen en de boomgaard, restaureerde alles en herbergde er in 2011 een bezoekerscentrum, cafetaria en toeristisch infopunt

Onze eindbestemming is in zicht. We verlaten hier de GR128 en stappen nog 3 km naar het station van Tielt.

Gelukkig moeten we deze trein niet halen!

Heelhuids bereiken we het station en na een kwartiertje kunnen we ons comfort nemen.

Daar gaan we weer, het sterke geslacht 😂🤣

Voila, de gratis railpass van de NMBS is nuttig gebruikt geweest.  Nog nooit zoveel de trein genomen, voor herhaling vatbaar. Jammer genoeg nu betalend 😏😏😏, maar toch een grote dank aan de initiatiefnemers.