06/05/2021 Mollem - Aalst
Bart, intussen al geweten dat hij vrijwilliger is bij de GR-routes, heeft opdracht gekregen om de route Mollem (deelgemeente van Asse) - Aalst en omgekeerd enkel via tekst af te lopen. Deze aanwijzingen moeten de stappers helpen het traject af te leggen zonder de gekende GR-routemarkeringen. Deze dagwandelingen die je inwijden in de verschillende Vlaamse GR’s, brengen je van station naar station of terug of je kan natuurlijk ook de wandelingen aan elkaar knopen en doorstappen voor meerdaagse wandelingen.
Bart heeft de dag voordien Aalst - Mollem gedaan, vandaag doen we de omgekeerde richting. We vertrekken vroeg omdat ik om 17u moet 'werken' in het Staf Versluyscentrum.
Trein: Oostende 06:36 - Brussel-Midi 07:55 - Brussel-Midi 08:06 - Mollem 08:33
Aalst13:19 - Gent 13:48 - Gent 14:10 - Oostende 14:50
Deelnemers: Bart, Edith, Jenny
Afstand: 20,1 km
We hebben reeds Mollem - Ternat gelopen en stappen ongeveer 8 km dezelfde route af. Van het station van Mollem volgen we de wit-rode streepjes van de GR 128 en de geel-rode van de Streek-GR Groene Gordel naar de eerste veldweg rechtsaf en gaan langs de rand van het Kartelobos - Heibos - Paardenbos verder. Aan de Veldweg hadden we de vorige keer een show van Bordercollies die de schapen moesten drijven. Nu lagen de schaapjes er rustig bij. We stappen verder naar het natuurgebied Paddebroeken.
Fazanten gingen een gevecht aan, ganzen vielen ons aan en het paard trok onze aandacht.
We nemen een brede aardeweg en komen uit aan de 'Dries'. Bij een 'Dries' vindt men huizen rondom een centraal middenplein, dat meestal een driehoekige vorm heeft. In sommige streken heeft het middenplein eerder een langwerpige vorm. We steken het plein over en volgen een pad tussen de huizen tot aan de steenweg in Mazenzele.
We dwarsen de verkeersweg en nemen veld- en graspaden tot we in het Kravaalbos komen. De velden liggen er mooi bewerkt en kleurrijk bij.
We blijven het bospad volgen tot op het einde. Hier spotten we enkele reetjes en zien prachtige boshyacinten staan.
Vanaf hier buigt het traject van de vorige route (Mollem - Ternat) linksaf en wij volgen nu de nieuwe aanwijzingen. We verlaten het bos langs twee omheinde weiden en slaan rechtsaf aan een kapelletje.
In de verte de Abdij van Affligem die zich achter een muur verschuilt, een streekbiertje zou hier nu wel van pas komen 😋
We stappen weer een bosje in door de Beekweg en langs de Molenbeek richting Moorsel.
Hier spotten we weer enkele reetjes. Verder lopen we voorbij het Waterkasteel, dat geheel uit het zicht is onttrokken, naar de Sint-Gudulakapel in Moorsel. Een Maine Coon of Noorse boskat poseert zo fier als een gieter voor de lens.
Op weg naar Aalst Rozen stuiten we op een omleiding. We volgen het tijdelijk traject van de GR, maar blijkbaar de verkeerde richting 🤔 .
Gelukkig belanden we vlug terug op de oorspronkelijke route en komen uit op de werken van een tunnel onder de Steenweg van Aalst Rozen. Daar trekken we ons niets van aan, we klimmen over de nadars en vervolgen onze weg op een oude spoorwegroute.
De maretak is een groenblijvende plant uit de sandelhoutfamilie. De plant leeft op bomen. Het is een halfparasiet: voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn gastheer. De maretak wordt ook vogellijm of mistel genoemd, of met de Engelse naam mistletoe aangeduid. Het woord ‘mistel’, dat ‘mest’ betekent, en het woord ‘tan’, dat takje betekent. In feite betekent ‘mistletoe‘ dus ‘poep op een tak‘. Niet heel romantisch! De kersttraditie om mistletoe op te hangen, eronder te staan en elkaar te kussen, stamt af van de Kelten en Germanen. Bij deze volkeren was de maretak een heilige plant, die stond voor vruchtbaarheid, fertiliteit en gezien werd als een afrodisiacum. In hun magische vruchtbaarheidsrituelen speelde de plant een belangrijke rol.
Oilsjt, ier zen weir (Afbeeldingen internet)
We gaan over de Dender en onder de spoorwegbrug en vallen zo het station van Aalst binnen
Weir zen 30 menieten voir toid en weir kennen nog nen troin eerder pakken, as da ni guu es 👍
Het was weer een mooie tocht met veel fauna en flora en een meevaller met het weer.
Laat de volgende 👣 maar komen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb