20 t/m 23/09/2024 De 'Kerelinnen' naar Weelde


En daar zijn we weer, een jaar later! De 'Kerelinnen' zijn weer helemaal klaar om eropuit te trekken. Dit keer gaan we naar het dorp Weelde, wat ligt in de gemeente Ravels in de provincie Antwerpen. Deze regio, die deel uitmaakt van de Brabantse Kempen, strekt zich uit over zowel België als Nederland. Het staat bekend om zijn mooie natuur, schattige dorpjes en heerlijk rustige plattelandssfeer.
Loft B&B 21: Hoge Hegge 21, Weelde
Afstand 🚗: 170 km


Wat een hectische ochtend al!

Ik arriveer rond 9 uur bij Magda om alles in haar auto te laden en mijn fiets op de drager te zetten. Helaas past mijn elektrische fiets niet. Plan B: mijn eigen fietsrek op haar auto dan maar, maar ook dat was een flop! Zijn alle trekhaken dan niet universeel!! Uiteindelijk alles maar in mijn auto geladen, en met een halfuurtje vertraging kunnen we eindelijk weg. In Kalken nemen we een koffiestop en ontmoeten Hermien en Inge, daarna zien we elkaar na 170 km terug aan ons verblijf in Weelde.

 

Dag 1: 20/09 - Verkenningstoertje over de grens naar Hilvarenbeek (NL)

Eenmaal aangekomen worden we hartelijk verwelkomd door gastvrouw Helga en krijgen we een rondleiding door ons gezellige huisje.

Geen tijd te verliezen, dus we laten de koffers achter en gaan meteen op de fiets de omgeving verkennen. We trappen via de Molenheide en
Rovertsche Heide richting Hilvarenbeek (NL). Daar genieten we van een lekkere snack op een gezellig terras op het Vrijthof.
Nee, niet bij het bekende podium waar de betoverende zomeravondconcerten van André Rieu plaatsvinden,
maar op een ander charmant pleintje dat ook een vleugje romantiek ademt.

De Smokkelaarsroute in Ravels, Poppel en Baarle biedt een waardevolle blik op een belangrijk onderdeel van de lokale geschiedenis. De vrolijke klompen fungeren als een krachtig symbool van de veerkracht en vindingrijkheid van de mensen in deze regio.

Een klein twijfelgevalletje aan de Kapel van Rovert: moet ik nu de prachtige streek-GR wandelroute verkennen of weer op de fiets springen?
De 'Kerelinnen' hebben de knoop doorgehakt... tijd om het stalen ros te pakken! 

De toren (75 m) van de St. Petrus-Bandenkerk in Hilvarenbeek ligt aan het mooiste dorpsplein van Nederland: de Vrijthof. Met zijn scheve spits rijst hij al van ver boven de bebouwing en begroening van het dorp uit. 

En passant, staat in een veld een groot, roestig silhouet ons te begroeten, alsof het ons met enthousiasme toewuift!

Hier maken we een grensoverschrijdend avontuur met een lach bij de douanepost🤔!

De terugweg was pure magie! We fietsen door de bossen van de Regte Heide en Riels Haag terug naar onze B&B, waar we, na 45 km, enthousiast begroet worden door de schattige honden Hugo en Max. We sluiten de dag af met een heerlijk aperitiefje in de tuin, gevolgd door een smakelijk kermismenu bij restaurant Weld in het dorp.
’s Avonds nemen we nog even de tijd om onze tocht voor morgen voor te bereiden, en duiken daarna  tevreden ons bed in.

En de sfeer ... die zat er goed in 😄

Dag 2 - 21/09: Baarle-Nassau-Hertog,  Turnhout, Oud-Turnhout

Who let the dogs out!

Vroeg uit de veren, maar dat wordt al snel beloond met een stralende zon! Vandaag gaan we lekker flirten langs de Belgische-Nederlandse grens, met een route die ons meeneemt naar Baarle-Nassau, Baarle-Hertog, Turnhout en Oud-Turnhout. Onderweg genieten we van maar liefst 75% schitterende natuur, dankzij prachtige plekken zoals Domein De Schrieken en de Alphensche Bergen (gelukkig zonder echte bergen 😉).

De heemkundekring van Solms en Baarle-Hertog-Nassau hebben voor het W0I-Verzetspad hier aan de grens tussen B en NL een toffe creatie gemaakt:
een replica van de radiozendmast, helemaal in het teken van de Eerste Wereldoorlog. 

De overige 25% van de route leidt ons door schattige dorpen en stadjes met prachtige, goed onderhouden statige huizen.
Ik laat even een Happy Halloween-steentje achter!

In het Spoorhuis houden we een korte pauze om iets achter de kiezen te steken. 

In het Turnhouts Vennengebied beklimmen we een uitkijktoren voor een prachtig uitzicht over de plassen van de Grote Klotteraard.

We trappen ook langs natuurreservaat Echelkuil, met De Lierman als totempaal. Het mooie landschap hier is perfect voor alpacaboeren die hier veel actief zijn.

Om weer terug bij ons startpunt te komen, moeten we de Keersluis Ravels over.


Aan het eind van de rit voelen we de zadelpijn opkomen. Maar omdat de aperitief op is, besluiten we gewoon door te zetten en nog even het dorp in te gaan voor een drankje en een hapje op het terras.
 Hiermee komen we gemakkelijk aan die 75 km! Goed bezig, dames! ‘s Avonds staan we op de stoep bij herberg De Hemel, maar maak je je geen zorgen, geen rijstpap met gouden lepeltjes, dat is nog wat te vroeg! Thuis maken we ons klaar voor de rit van morgen en hopen we weer op zo’n zonovergoten dag.

 

Dag 3: 22/09 - Oost West en Middelbeers

Met een heerlijke ontbijtmand vol lekkernijen en een betoverend uitzicht op het schitterende zonnebloemenveld, begint er weer een stralende nieuwe dag!

Hermien is helemaal in een nostalgische bui als ze een oude deux chevaux in het bos ziet staan ...
maar kom op, Hermien, dat oude wrak kan echt beter blijven staan! 😅

Via Poppel fietsen we naar het prachtige Landgoed De Utrecht en de uitgestrekte Nederse Heide.

Hier beklimmen we de uitkijktoren De Flaes, waar we worden getrakteerd op een schitterend uitzicht over de heide. 

Niet veel later komen we in Middelbeers aan, en hey, we zijn nu halverwege! In dit dorp vind je ‘Unie van Haaren’, een tof beeld met vier grote monolieten. Het staat voor de samenvoeging van de gemeente Haaren in 1997 met Esch, Helvoirt en Biezenmortel. 

Met de zon op onze bol verlaten we de slingerende fietspaden van de Landschotse Heide en het bos.

We zijn een tijdje door de woonwijken aan het rijden en maken nu een pauze in Casteren.

 

 

Hier doen we wat elke échte Hollander zou doen: een lekker broodje kroket scoren! We sluiten de dag in stijl af met een rit door de Gewestbossen van Ravels en een ontspannen tussenstop bij een zomerbar langs het kanaal Dessel-Schooten.

En alsof het nog niet mooi genoeg was vandaag, komt er zelfs een regenboog tevoorschijn tijdens de laatste kilometers!

Het BMX-parcours in Ravels, is een populaire locatie voor
BMX-enthousiastelingen en wordt vaak gebruikt voor trainingen, wedstrijden en evenementen. Het parcours is ontworpen om rijders van verschillende niveaus uit te dagen, met diverse jumps, bochten en obstakels. Hier wordt elk jaar de European Cup georganiseerd.

In de gemeente Ravels staan nog enkele belangrijke bezienswaardigheden:

De Rosmolen is een historische windmolen die dateert uit de 18e eeuw. Dit type molen werd gebruikt voor het malen van graan en
heeft zijn naam te danken aan het gebruik van een paard dat rond een as liep om de molen in werking te stellen. 

De Sint-Michielskerk staat bekend om zijn prachtige architectuur en is gewijd aan de aartsengel Michaël.
Het heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en herbergt verschillende kunstwerken.

De legende rond het beeldje "Ravelse Pier" van Jan Fabre, draait om het idee van een goede en rechtvaardige man die de gemeenschap beschermt en het goede voorbeeld geeft. Er wordt gezegd dat Ravelse Pier een beschermer was van de mensen in Ravels en dat zijn geest nog steeds over het dorp waakt.

’s Avonds klinken we op ons terras op de laatste avond en op onze trip van 72 km.

We hadden nog plannen om lekker uit eten te gaan, maar het uitlopen van de aperitief en de dorpskermis gooide letterlijk roet in het eten!
Alle restaurants in het dorp waren uitzonderlijk gesloten en uiteindelijk moesten we genoegen nemen met een frietje van de snackbar.
Ach ja, het hoeft niet altijd chic te zijn om lekker te smaken! Morgen maken we nog een laatste korte trip vooraleer we huiswaarts keren.

De jaarlijkse traditionele 'met 4 in bed' foto.

Dag 4: 23/09 - Afscheidsrondje naar en rond Hilvarenbeek

Vooraleer we de aftocht blazen, geven we nog even gas met een afscheidsrit van 38 km naar en rond Hilvarenbeek.
Ik verstop nog 2 Happy Halloween-steentjes: één bij de klomp aan de Kapel van Rovert en één aan de dorpsfontein op het Vrijthof in Hilvarenbeek.

Legende over het ontstaan van de kapel: Op 13 oktober 1735 werd er ingebroken in de Valentinuskerk in Poppel, waar gewijde hosties en relikwieën werden gestolen. De lokale bevolking doorzocht de omgeving en vond de hosties, nog intact, op de plek van de oude grenskerk. Een andere versie vertelt over een herder wiens schapen op deze plek knielden in aanbidding.

Na ons tochtje laden we de fietsen weer op, nemen we vriendelijk afscheid van onze fantastische gastvrouw en krijgen Max, de wijze oude hond van 13 en de speelse Hugo van 1 nog een paar deugdoende aaitjes. Rond 13:30 zetten we koers richting huis.
Maar eerst nog een laatste pitstop langs de E40 in Drongen voor een lekker kopje koffie en dag zeggen tegen Hermien en Inge.
Ik breng Magda veilig thuis en dan zit het avontuur er alweer op. Dank je wel, meiden, voor weer een geweldige, zonnige fietsvakantie – alweer de 22ste voor mij! Vanaf vandaag kunnen jullie eindelijk weer lekker slapen zonder mijn gesnurk 🤷‍♂️. Maar Tijgertje 😸 zal juist dolblij zijn om mijn 'gespin' weer te horen 😄.

Maak jouw eigen website met JouwWeb