Namen 22-23/09/2022
Een goede manier om een stad te verkennen is meedoen aan een zoektocht. Cera GoodWalk is een de duurzame wandelzoektocht van Cera en GoodPlanet Belgium, die je langs verborgen plekken, cultureel erfgoed en duurzame initiatieven brengt. Zo trekken Dominique en ik, na Leuven, Gent en Kortrijk, naar Namen. Het is de eerste keer dat Cera Goodwalk neerstrijkt in Wallonië. De stad waar de Samber en de Maas vredig in elkaar vloeien.
Op deze wandelroute van 9 km en met de wandelgids in de hand, moeten we 16 zoek- en denkvragen en één schiftingsvraag zien op te lossen.
We maken er een 2-daagse van, zodat we rustig kunnen rondkuieren en de stad met z'n middeleeuws verleden, historisch centrum en de hooggelegen Citadel op 't gemak kunnen verkennen.
Trein: Oostende 8:45 - Brussel-Zuid 9:52 - Brussel-Zuid 10:02 - Namen 11:15
De trein uit Namen van 12:45 heeft vertraging en er worden telkens minuten aan toegevoegd. Zo hebben we onze aansluiting naar Oostende gemist š¤. Na een 1/2 uur zou de trein in aantocht zijn, maar we nemen het zekere voor het onzekere en springen vlug nog op een andere trein. In Brussel-Noord hebben we slechts 1 min. de tijd om van perron te wisselen, maar 't is ons gelukt. De 'oudjes' hebben het nog in zich š.
Namen: 13:18 - Brussel-Noord 14:20 - Brussel-Noord 14:21 - Gent-St-Pieters 14:57 - Gent-St.-Pieters 15:10 - Oostende 15:50
Mooi op tijd rijden we Namen binnen.
We verblijven in het Grand Hôtel de Flandre, gelegen net over het station.
We droppen onze overtollige ballast in het hotel en starten onmiddellijk met de zoektocht die aan het stationsplein begint.
We verlaten de drukke Avenue de la Gare en slaan rechts de winkelstraat Rue de Fer in.
50 m verder terug rechtsaf en houden even halt op de hoek van Rue des Carmes en Rue des Croisiers. Hier dienen we een blik te werpen op een Art Déco pand, dat er nu heel vervallen bij ligt.
Wedstrijdvraag 1:
Dit gebouw heeft al heel wat functies gehad . Maar wat was er hier in het verleden zeker gevestigd?
A. Een apotheek B. Een discotheek C. Een slagerij.
We vervolgen onze weg in Rue des Carmes en houden halt bij een biowinkel 'Paysans Artisans'
waar we op kosten van Cera een stuk chocolade en kaaskoekjes mogen afhalen.
Wat verder bij de volgende splitsing lopen we links de voetgangersstraat Rue Saint-Joseph in.
Hier slaan we midden in de straat de gelijknamige overdekte galerie in en komen opnieuw in Rue de Fer, de grote winkelstraat, terecht.
Aan de ingang van de galerie hangt dit beeldje van de Spaanse kunstenaar Isaac Cordal. 45 miniatuurbeeldjes (van ongeveer 15 cm) verspreiden zich door de straten van Namen over een parcours van 1,8 km. Jammer dat we dit gemist hebben.
We steken de straat over en gaan naar links. Een paar meter verderop zien we het stadhuis.
Hier stappen we door het portiek en belanden we in de Jardin du Maïeur. Een mooi heringericht park, met een prachtig fresco op de gevel van het stadhuis.
Wedstrijdvraag 2 wordt hier gesteld.
Welke fantastische sporter en winnaar van een gouden medaille op de Olympische Spelen wordt hier weergegeven (voornaam en familienaam)? Nafissatou Thiam.
Vanuit de tuin volgen we de Venelle des Capucins langs het Institut Saint-Louis en de stadsbibliotheek. Aan het einde slaan we linksaf Rue Emile Cuvelier in, steken de straat over en slaan 40 m verder rechts het voetgangersstraatje Rue du Beffroi in. Het Belfort (1733) (Unesco werelderfgoed) werd in 1841 voorzien van een klok. Ze werd de "klokkenpoort' genoemd, omdat ze aangaf wanneer de stadspoorten opengingen en sloten. In dit straatje bevindt zich ook een graffitimuur.
Hier komen we aan wedstrijdvraag 3 : Met welke steensoort werd het belfort gebouwd? A. Zandsteen B. Graniet C. Kalksteen.
We lopen verder door een poort en komen uit op de Place d'Armes. Deze plaats is een trefpunt voor allerlei activiteiten en culturele tentoonstellingen.
Bijna tegen de gevel van het beursgebouw staan deze olijke bronzen beelden van "Djoseph et Francwès (Hier vind ik mijn allereerste happystone). Deze twee cartoonfiguren van Jean Legrand zijn de verpersoonlijking van de Namenaars. Van de inwoners van Namen zegt men namelijk dat ze traag zijn, ze hebben tijd zat. Daarom werden de slakken vastgebonden en in een kooi gestopt anders zouden zelfs deze trage dieren nog kans zien om tijdens het gesprek van Djoseph en Francwès te ontsnappen.
Wedstrijdvraag 4 mag hier natuurlijk niet ontbreken. Wat is een van de grootste specialiteiten van Namen? A. Uien B. Wijngaardslakken.
Voorbij de beurs gaan we linksaf naar het Grand Théâtre via Rue de Bavière.
We gaan nu de Rue Julie Billiart in en aan het kruispunt steken we over en staan op de Place de L'Ilon. Wat verder bij een splitsing met de Notre-Dame kerk, slaan we linksaf naar Rue des Tanneries tot aan Hôtel des Tanneurs (4*) en hier wordt wedstrijdvraag 5 gesteld. Hôtel des Tanneurs was vroeger minder luxueus.
Wie moest hier de nacht doorbrengen? A. Geestelijken B. Gevangenen C. Zieken.
We keren terug naar Place d'Armes en gaan door tot aan de Avenue Golenvaux, die ons langs
het RTBF-gebouw en tot aan 'Le Delta' (vroeger Maison de la Culture) brengt.
Wedstrijdvraag 6: Weet je welke van de 2 rivieren hier aan jouw voeten stroomt? A. De Maas B. De Samber.
Hier hebben we een prachtig zicht op de Citadel met de schildpad van ,,, aan z'n voet en rechts de kabelbaan.
Dit brengt ons meteen bij wedstrijdvraag 9: Welke kunstenaar maakte dit kunstwerk? Fabre.
Aan de voet van de Delta vloeien de Samber en de Maas samen. (Foto Toerisme Wallonië)
Wedstrijdvraag 7: Welk rood gebouw bevindt zich hier aan de linkerzijde? A. Het provinciehuis B. De universiteit van Namen C. Het Waals parlement
Na de Halle Al'Chair, het nieuwe adres van de toeristische dienst, dalen we de trappen onderaan de enorme cilinder (een podiumzaal)
af naar de kade. We wandelen over de Pont du Musée en slaan links na de brug in. Net voor de nieuwe ondergrondse parking
gaan we onder de kleine voetgangersgalerij door en komen uit op de Espace Confluence, waarvan het Namur Intelligente et Durable deel uitmaakt.
Wedstrijdvraag 8: Voor je het NID binnenstapt, zie je iets verrassends ingewerkt in de muur.
Je verwacht dit dierenhoofd hier niet, in het hartje van de stad. Welk dier zie je? A. Een hond B. Een varken C. Een schaap.
Bovenaan de trappen bewonderen we het uitzicht over de Samber en de Maas.
We stappen verder en gaan via de nieuwe voetgangersbrug de l'Enjambée naar de andere kant.
We wandelen langs de B&B Villa Balat en gaan daarna op het einde van de brug genieten van een gratis ijsje (van Cera) bij Glacetronome.
Onder de Pont des Ardennes varen een vloot bootjes in het zog de l'Enjambée en de Pont de Jambes door.
Zicht op de Pont de Jambes
Wedstrijdvraag 10: Hoeveel bogen heeft de Pont de Jambes? A. 5 B. 7 C.8
Na het ijsje even relaxen op de reuzenbank met zicht op de Maas.
Na dit intermezzo keren we terug naar de kade, lopen onder de l'Enjambée door naar de Pont de Jambes.
We steken deze brug over, dalen de trappen af die ons terugbrengen naar de andere Maasoever.
300 m verder gaan we weer de trappen op naar de rotonde van Grognon, steken de Samber over en slaan Rue des Brasseurs in.
Wat verder komen we op de Place Maurice Servais, waar de kabelbaan je in 3 minuten hogerop naar de Citadel brengt.
En wederom krijgen we van Cera een gratis ritje aangeboden.
Wedstrijdvraag 10: In deze straat kun je lekker tafelen.
Je vindt er een restaurant waarvan de naam je zin geeft om spontaan een bekend liedje te beginnen zingen. Wat is het huisnummer van dit restaurant? 22
(In het boekje spreken ze van 'Temps des Cerises', een ronkende naam in de Naamse culinaire wereld.)
Het is terug genieten van de spectaculaire uitzichten over de stad.
650 meter verder zetten we voet aan grond op de Esplanade na een hoogteverschil van 103 meter te hebben bereikt.
In het lager gelegen bezoekerscentrum Terra Nova, besluiten we ons te laten verrassen door een multimediale duik in het verleden,
heden en toekomst van Namen. Na deze interessante uitleg, neemt de gids ons op sleeptouw op een fascinerende rondleiding
van 450 m door een wirwar van ondergrondse galerijen op een diepte van 22 m.
Bij een inspectie van Citadel zou Napoleon het fort ‘de mierenhoop van Europa’ hebben genoemd, vanwege het grote netwerk van ondergrondse gangen.
Om de rondleiding extra dimensie te geven, werd gebruikt gemaakt van 3D-animaties,
projecties en geluidseffecten die het verhaal van de gids ondersteunen.
Op deze manier kan je je beter voorstellen hoe deze gangen werden gemaakt en waarvoor ze werden gebruikt.
Na 1 uur zien we terug de buitenlucht en staan we op het niveau van het Terra Novagebouw. We leggen de weg naar beneden te voet af.
Wedstrijdvraag 12: Over hoeveel cabines beschikte de kabelbaan in Namen, toen ze op 8 mei 2021 in gebruik werd genomen? A. 4 B. 6 C.8
Het pad daalt af naar de gouden schildpad 'searching for Utopia'.
Nog 200 m trappen te gaan en dan staan we terug aan de voet van de Citadel en bij de rotonde van Grognon.
We keren terug naar de Place Maurice Servais (waar de kabelbaan start) en steken dit pleintje over. Met het standbeeldje 'Le Molon' aan onze rechterkant, slaan we rue des Fossés Fleuris in tot aan de Rue du Président. Hier gaan we links naar de Rue des Brasseurs om enkele meters verder rechts de Rue de Fumal in te slaan tot aan het Musée Félicien Rops. Met onze rug naar het museum gaan we de Rue Rupplémont in tot aan de Place du Marché aux Légumes. Hier lopen we schuin het pleintje over tot voorbij de Ratin-Tot, de oudste bistro van Namen. We gaan verder naar de Place de l'Ange, bekend om de winkels én om de engel met trompet. De trompet wordt nog wel eens vermist en vaak teruggevonden als trofee bij een groep studenten… . 100 m verder slaan we links de verkeersvrije Rue Haute Marcelle in. Bij 'La Maison des Dessert" houden we een korte pauze. Cera schenkt ons hier een Naamse specialiteit, nl. een zakje 'Biétrumé, een zoete mix van karamel, boter, chocolade en hazelnootschilfers. Hier stopt onze eerste dag, morgen vervolgen we onze weg.
Wedstrijdvraag 13: Uit welk jaar dateert de Ratin-Tot? A. 1515 B. 1616 C. 1717.
Na een goede nachtrust en een lekker ontbijtje trekken we de stapschoenen terug aan en begeven we ons naar de Rue Saint-Loup (om de hoek waar we gisteren gestopt zijn) waar we een kijkje nemen in de Saint-Loup kerk en wat verder in de kathedraal Saint-Aubin op de Place Saint-Aubain.
Met de kathedraal aan onze rechterzijde lopen we langs wijnwinkel Grafé-Lecocq (1879). De eiken wijnvaten van de winkel liggen onder de kathedraal en de Citadel.
We slaan links de hoek om en lopen tot aan de oever van de Samber en volgen de rivier naar rechts tot aan het Parc Louise-Marie, waar we nog eens doorlopen.
Wedstrijdvraag 15: Wat zie je voordat je naar wijnwinkel Grafé-Lecocq afslaat? A. Le Chatpitre B. Le Chat de Geluck C. Le Chat Sauvage.
Ons wandelavontuur zit erop. Via de oevers van de Samber en met een laatste blik op de Citadel, keren we voldaan terug naar het station.
Nog een laatste wedstrijdvraag (16). Je zult wel zin hebben om een laatste specialiteit van Namen te proeven. Weet je welke? La Houppe (streekbier)
Namen heeft al sinds 1411 een grote traditie rondom steltenlopers.
Twee teams in traditionele kleding vechten op het Place St Aubain voor bijna 6000 toeschouwers om de Gouden Stelt.
Het resultaat is een spectaculair evenement dat uniek is voor Namen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb