18/11/2020 Coronawandeling Sportraad Zuienkerke vzw


Van 31 oktober tot 29 november 2020

Door het wegvallen van de Meetkerkse Moerentocht en de Oudlandpoldertocht  heeft de Zuienkerkse sportraad het idee geopperd om een eerste coronawandeling in te richten. Dit is de eerste van 4.

Het zijn 3 verschillende natuurwandelingen die langs verkeersluwe wegen trekken met mooie vergezichten. 

De afstanden zijn 7, 10, 15 km

Deelnemers: me, myself and I

Afstand: 15,3 km

 

Niet te achterhalen waar deze naam van komt!

De Uitkerkse Polder, dat is een 1.400 ha grote authentieke kustpolder. Zo’n 1500 jaar terug lag er een uitgestrekt slikke- en schorregebied zoals we vandaag in het Land van Saeftinge aantreffen. Maar de omgang van de mens met het getijdenlandschap gaf ons de polders. De geulen slibden vanaf de 6de eeuw dicht, waardoor de schorre evolueerde naar zoute weiden waarop de Middeleeuwse mens schapen kon laten grazen en boerderijen kon bouwen. Hun boerderijen beschermden ze met lokale ringdijkjes. Het prille begin van de huidige oostkustpolder. En de mens werkte verder. In het gevecht tegen het water werd een wirwar van sloten, grachten en greppels aangelegd.

Het gallowayrund dankt zijn naam aan het gelijknamige graafschap in Schotland. Dit hoornloos rund met een uitstekende vleeskwaliteit werd daar enkele honderden jaren geleden geselecteerd. Het gewicht van een koe varieert tussen 450 en 590 kg. De schofthoogte bedraagt gemiddeld 120 cm. Stieren wegen tussen 600 en 900 kg. Ondanks het zeer zachtaardig karakter zijn deze dieren niet tam en kunnen ze niet vergeleken worden met de koeien die we kennen van op de boerderij. Het gallowayrund is zeer goed aangepast aan het leven buiten en vraagt weinig zorg. Zo heeft het geen hulp nodig bij het kalveren, dient het niet gemolken te worden. Het graasgedrag van galloways is zeer verscheiden. Ze eten zowel (groffe) grassen als bramen, takken, twijgen,... Doordat het niet enkel grassen eet en sommige delen meer of minder begraast neemt de diversiteit van het landschap toe.

Halverwege Blankenberge en Brugge, in een domein van 23 hectare, ligt één van de fraaiste moderne hotels van België: het cirkelvormige Domein Polderwind (kijk hier). Het is volledig aangepast voor rolstoelgebruikers. Het westelijk halfrond ligt aan een groot meer (15 hectare), het oostelijke kijkt uit op het groen (8 hectare). 

Van de oorspronkelijke Romaanse Sint-Michielskerk uit de 12de eeuw blijft nog enkel de sterk verbouwde toren over. Het orgel, daterend uit 1779, werd gebouwd door de gekende Brugse orgelbouwer Dominicus Berger. In 2001 werd in de kerktoren een klokkenspel geïnstalleerd, de 'Polderbeiaard' geheten, die grotendeels gefinancierd werd door giften en die nu om het half uur een melodietje speelt. De kerk is sinds 1937 beschermd als monument.