100 KM ROND IEPER
17/06/2021 Lus 4: VLAMERTINGE - BRIELEN
Op basis van de laatste weersvoorspellingen (felle onweersbuien) vertrekken we vandaag ook een uur vroeger om deze voor te zijn. Eernegem laat het afweten, maar Filip en Werner zijn weer van de partij. We spreken af om 08u00 aan de Sint-Vedastuskerk van Vlamertinge en deze keer zijn we mooi op tijd.
Goed ingepakt stappen we ongeveer 2 km langs de drukke Poperingseweg vooraleer we deze inruilen voor kalme verharde wegen die zich al kronkelend tussen de velden banen.
Her en der duiken de begraafplaatsen weer op.
Na 10 minuten zijn de weergoden ons goedgezind en dat blijft de ganse dag zo.
Na een kleine 4 km bereiken we de Galgebossen, die met z'n 111 hectare een klein overblijfsel vormen van een gigantisch woud dat zich ooit uitstrekte van Beselare tot Watou, maar tussen de 9de en 11de eeuw bijna volledig verdween. In tegenstelling tot de meeste bossen uit de omgeving werden deGalgebossen niet verwoest tijdens de WOI, het was immers een rust- en uitvalsbasis voor het Engelse leger (Routehout).
Eenmaal uit het bos blijven we nog een groot stuk in de natuur lopen tot we na 8 km de kerk van Elverdinge bereiken.
Aan de Sint-Petrus en Sint-Pauluskerk van Elverdinge staat een Belgisch kanon van het type 12 cm schwere Kanone 79 (12 cm sK 79) van Krupp, gebruikt in de WOI (tracesofwar).
Aan de omheiningsmuur van het kasteel en rechts van de kerk staat de begrafeniskapel van het kasteel.
Mooie herenhuizen met trapgevels versieren het pleintje. Voor de kerk ligt het kasteel van Elverdinge dat gebruikt werd als hoofdkwartier voor verschillende eenheden.
We stappen verder, passeren een mooie dreef en na 12 km lopen we tegenaan het Solferino Farm Cemetery. Een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de WOI en WOII. Er liggen 294 Britten , twee Canadezen en drie Duitsers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden nog vijf Britten, waarvan één niet geïdentificeerde, aan deze begraafplaats toegevoegd (Wikipedia).
We genieten van de weidse vergezichten, waar de gewassen zich voorzichtig ontluiken.
Kerk van Brielen in zicht.
Kerk van Vlamertinge. Einde in zicht.
We zitten intussen aan onze 2e lus en ruim over de helft vooraleer we een rustplaatsje vinden op een muurtje langs de drukke Vlamertingsestraat om onze stuutjes op te eten. Dit vervallen landbouwbedrijf uit 1908, waar we op uitkijken, werd in 2018 het mikpunt van brandstichting en vandalisme (HLN15/10/2018).
Het laatste stukje duiken we toch weer een rustig asfaltbaantje in en komen via de woonwijken van Vlamertinge terug aan onze auto.
In het dorp zelf ligt Vlamertinghe Military Cemetery. Dit is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de WOI. Er worden 1.182 doden herdacht, waarvan 18 niet geïdentificeerd konden worden (Wikipedia).
Maak jouw eigen website met JouwWeb