100 KM ROND IEPER
16/06/2021 Lus 3: BOEZINGE - ZUIDSCHOTE


Omdat Bart en Edith wegens familiale omstandigheden de volgende 2 weken niet kunnen gaan stappen, hebben we besloten er deze week nog een extra dag aan toe te voegen.
Het weer laat zich de voorbijgaande dagen ook van zijn mooiste kant zien en  vandaag  zou Laura voor 32°C  zorgen🥵. Dus we nemen onze voorzorgen en vertrekken 1 uurtje vroeger om de grootste hitte voor te zijn.  De GPS leidt ons langs Diksmuide en daar begon de miserie al,  files, schoolgaande jeugd  en konvooien waar je niet voorbij kon en zo hebben we 5 minuten gewonnen 😕!
Gewapend met zonnecrème, -bril en -hoed en zonder de vrienden van Eernegem, die al eerder deze lussen hebben afgelegd, vangen we onze tocht aan.


We starten aan de Sint-Michielskerk in Boezinge en het gemeentehuis, dat het 😻spel (pleintje) domineert. De naam van het plein heeft niets met kat te maken, maar verwijst naar het kaatsspel, een populaire volkssport die hier in de late middeleeuwen werd gespeeld.

We lopen op verharde wegen tussen velden en akkers tot we aan de kerk van Zuidschote aankomen.

 Oorlogsobjecten langs de weg, samen met het bekend kleibeeldje dat een slachtoffer uit WOI voorstelt en dat nu bijna in iedere huiskamer prijkt. Meer hierover bij onze laatste wandeling in Zonnebeke.   Wie nood heeft aan een stil plekje langs de weg, kan hier ook zijn 💓 ophalen. 

Weer tal van kapelletjes onder de route.

Na amper 4 km komen we aan in Zuidschote, waar de parochiekerk Sint-Leonardus centraal gelegen ligt in een straatbocht, midden een omhaagd Brits militair begraafplaats, met de 5 naamloze Franse graven uit WOI.  76 Commonwealth-graven, waarvan 62 Britten geïdentificeerd konden worden uit WOII (inventaris.onroerenderfgoed.be).

Aan km 5,5 komen we aan bij de Obelisk voor de  Grenadiers en de eerste gasaanval.
Het monument werd op zondag 22/04/1934 o.a. onthuld door koning Leopold III.

500 m verder aan de drukke Diksmuidseweg te Steenstrate torent het verzoenings-of vredeskruis uit. Deze vervangt het voormalige Franse monument van de gasaanval.  Dit stelde een militair voor die getroffen werd door het gas en met beide handen naar de keel greep, terwijl twee andere militairen reeds gestikt waren  (digilife).

We steken hier het kanaal over en gaan richting Bikschote die we in de verte over de akkers al zien liggen.

KM 8. De Beeuwsaertmolen dateert uit 1635. In 1830 ging de molen ten gevolge van een blikseminslag in vlammen op. Hij werd onmiddellijk heropgebouwd en daarna verkocht aan de familie Beeuwsaert, vandaar z'n naam. Het bouwwerk telde in die tijd drie verdiepingen, een 'driezolder" noemen kenners dit. Tijdens de eerste  gasaanval in 1915 werd de 'Moulin Bleu' volledig verwoest. Hij werd heropgebouwd met de delen van twee andere molens die hem meteen een van de grootste in de regio maakte. Beeuwsaerts molens was werkzaam tot in 1959 (Routeyou).

Hier lopen we langs een stil wegeltje parallel met het kanaal Ieper-Ijzer om zo na 13 km terug aan 😻spel (pleintje) te komen. 

1e lus afgewerkt en vooraleer we de 2e lus aanvangen, halen we de knapzak boven en nemen plaats aan de voet van het heilig beeld, dat opgetooid werd door de voetbalgekte en met coronamasker aan. Als we ons hier niet veilig voelen 😉!

Voila, we kunnen er weer tegenaan en stappen nu de andere richting uit. We passeren de 6de demarcatiepaal.  Op voorstel van de Franse Touring Club in 1921 en met de goedkeuring van de Koninklijke Touring Club van België werden op de punten waar de frontlijn de grote wegen kruist, 28 demarcatiepalen uit rood
Elzasser graniet geplaatst, deze zouden aanduiden waar de vijand het verst op nationale bodem was doorgedrongen (Routeyou). We slaan in aan het voormalige stationnetje van Boezinge en lopen op de oude spoorlijn Armentières-Oostende tot bij de Noorderring van Ieper. Dit moest door onze NMBS-ex werknemers vastgelegd worden 👩‍✈️👩‍✈️.

De gewone mens zet dan een stapje opzij 😄.

De klaprozen overheersen de bermen, prachtig zicht.

17 km. We komen terug uit bij Essex Farm Cemetry en de bunkers waar de Canadese dokter John McCrae op 3 mei 1915 het wereldwijd beroemde gedicht 'In Flanders Fields schreef. Hierover uitgebreid beschreven in de lus Ieper-St. Jan.

De laatste 4 km naar ons eindpunt lopen we in de schaduw op het Westkaaipad langs het kanaal Ieper-Ijzer.

Boezinge kerk in zicht.

Op sandalen lopen was voor mij weer niet bevorderlijk en bij de omwisseling van de wandelschoenen was het kwaad al geschied. De blaren stapelen zich op 😏, maar we zetten door.  Geen terrasje in Boezinge om te klinken op een schitterend parcours, maar zonder is de toer ook niet af! We rijden naar Diksmuide en laten het gerstenat ons smaken en zien uit naar morgen.