14/05/2021 Coronawandeling Loppem


De wandelclub 4op1rij organiseert zijn 14de en tevens laatste coronawandeling.
Mogelijke afstanden : 4 (rolstoelvriendelijk), 5, 8, 14, 21 en 25km.
Startplaats:  de kerk van Loppem 
Bart had afgesproken met 2 loopmaten en wij volgden gezwind in hun spoor, maar moesten  al snel hun tred loslaten en zagen hen terug  aan de arrivé.  Allee, bij wijze van spreken dan, want zij zaten al op een gezellig tuinterras ... onze 1ste, eindelijk.
We gaan voor de 14 km, resp. 14,9 km, want Edith moest nog een 2u durende tennismatch spelen 's avonds.

Deelnemers: Bart, Edith, 2 loopmakkers, Jenny


We starten aan de De Sint-Martinuskerk (een beschermd monument  gebouwd in de 13e eeuw) en lopen door een woonwijk 'Rietmeers' en over de brug van de  E403,  vooraleer we de eerste dreven tegen komen.

Aan de kerk treffen we een grote blauwe beer 'Warme William'. Dit is een initiatief van het Fonds GavoorGeluk en zet in op het versterken van de veerkracht en het mentaal welzijn bij kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar. Warme William is iemand die écht naar je luistert: een vriend(in), een ouder, een leerkracht,... Het is iemand die je uitnodigt om te vertellen wat er scheelt. Want iedereen zit wel eens wat minder goed in zijn vel. En dan is het fijn dat er een Warme William voor je klaarstaat. Een persoon die je kan vertrouwen. Iemand op wie je kan bouwen. 

Kasteel Nieuwburg (+/- 1850) is gedeeltelijk omgracht en goed ingekapseld door een parkbos en daardoor moeilijk zichtbaar vanaf de straat, maar door de kale bomen vingen we er toch een glimp vanop. 

Historische kasteelhoeve Nieuwburgh(14de-16de eeuw) gelegen op het neerhof van het kasteel "Nieuwburg" en tot op heden behorend tot het kasteeldomein.
Baron Léon Peers de Nieuwburg, besloot in 1888 een melkerij/kaashoeve te starten en om de koeien van 26 pachtboeren te kunnen stallen, bouwde hij deze hoeve. 
Alle eigendommen van de Kasteelheer waren in het rood geschilderd. Hij kopieerde dit uit Denemarken, waar alle hoeven dezelfde kleur hadden. Heden huist Loca Labora in deze gerenoveerde hoeve. Een project dat in 1986 van start ging met de missie werk te creëren voor mensen die omwille van een handicap, psychiatrische problematiek of een periode van langdurige werkloosheid nog moeilijk een plaats vinden op de reguliere arbeidsmarkt. De hoeve heeft tegenwoordig de naam Roodhof gekregen. Nu nog zijn alle omliggende hoevetjes in het rood, de traditie wordt blijkbaar verder gezet.

Op het einde van het kasteelpark bevindt zich een rood beschilderde, houten toegangspoort met cottage-inslag, onder een leien bedaking.

Onweer op komst!
Gevarieerde zichten door grote open graslanden omzoomd door grillig afgeboorde parkbosranden, en de verspreide solitaire bomen en bomengroepjes .

We laten even de wijdse vergezichten achter ons en gaan tussen mooie paadjes van de woonwijken van Oostkamp naar het natuurgebied NIeuwenhovebos.

Het Nieuwenhovebos wordt gekenmerkt door een vrij open structuur, waarbij bosrijke gedeeltes afgewisseld worden met weiland. De bossen bevatten voornamelijk eik en gewone den, met een ondergroei die rijk is aan verschillende soorten varens. Je gaat het bos in langs een speelpleintje en je kan er ook een theaterwandeling maken naar een fabel van 'De Vos in het Bos' (ongekend voor mij!).

Terug die typische gekleurde rode hoeve in de verte.

Het laatste stuk lopen we terug over dezelfde route tot we beneden aan de brug van de E403 staan. 

 Daar heerst verwarring, we zien hier geen pijl en de mannen zijn allang niet meer in zicht! We slaan toch linksaf, maar zien enkel een bord van de 4 - 8 km.  Soit, we keren terug op onze stappen en lopen gewoon rechtdoor naar de kerk die duidelijk boven de huizen uittorent. 

 

De rode weg van 3 km en het Kasteel Ter Mote is ons ontgaan, maar met de blauwe terugweg van 1 km, staat onze teller toch ook op een kleine 13 km.

Maak jouw eigen website met JouwWeb