100 KM ROND IEPER
03/06/2021 Lus 1: Voormezele - Dikkebus
Op de wandelblog stond de ’100 km rond Ieper’. Deze wandeldriedaagse gaat elk jaar (met uitzondering van 2020) door rond O.H. Hemelvaart en is aan z’n 49e editie toe. Het parcours liep tot 30/5. Het bestuur heeft vanuit Ieper en de 10 deelgemeenten 5 lussen in achtvorm van ± 20km uitgestippeld. Elke lus van 20km bestaat bovendien uit 2 kleinere lussen van een 10-tal km die telkens ook apart gestapt kunnen worden. Ideaal voor wie iets minder km’s wil.
Wegens de vele positieve reacties op de site, vond ik dit ook wel een goeie uitdaging ter voorbereiding voor onze kustwandeling en stelde dit aan Bart voor om in de groep te gooien. Zogezegd, zo gedaan. De lussen hebben we nog kunnen downloaden.
Onze eerste lus starten we in Voormezele om 9u aan de kerk en combineren we met de lus Dikkebus.
Deelnemers: Bart, Edith, Patrick, Françine, Nadine, Jenny
Het begint goed, m'n steunzolen vergeten en ook de originele zool zit niet in m'n wandelschoenen. Dat belooft 😨!
Er zijn nog heel wat aandenkens aan de Eerste Wereldoorlog, vooral Engelse kerkhoven en gedenktekens.
De eerste begraafplaats komen we al snel tegen als we Voormezele-Dorp verlaten.
Elzenwalle Brasserie Cemetery, genoemd naar de brouwerij die er tegenover lag. De begraafplaats bestaat in feite uit een verzameling van kleine regimentsbegraafplaatsen. De 8 perken zijn zonder enige volgorde qua datum of positie aangelegd. (Routeyou)
Mooie rustige paden en wegen die zich al kronkelend nestelen tussen velden en akkers .
Kasteel Elzenwalle. De benaming is ontleend aan de vochtige omgeving die geschikt was voor het planten van Elzenstruiken. Het vooroorlogs kasteel is gelegen
midden in een omwald park.
Met zicht op de Kemmelberg stappen we de Dickebusch wegeljen in naar de Dikkebusvijver.
De vijver heeft een omtrek van 2,8 km en is 36 ha groot, hij is ontstaan omstreeks 132O. Het waren de monniken die het bos in Dikkebus begonnen te rooien en damden de Kleine Kemmelbeek af in opdracht van de Graaf van Vlaanderen. De Vijver moest Ieper van water voorzien via de bekende Ieperse grachten en toenmalige eikenhouten pijpen, die het water tot bij de woningen brachten. Nog altijd haalt Ieper water uit de vijver, via een filtreer- en pompstation. (www.hengeleninbelgie.be)
Tussen de dreven en onder het rustgevend getjirp van de vele vogeltjes stappen we goedgemutst verder.
We verlaten even de vijver en gaan richting Dikkebus. Een klein dorp zonder dorpsplein met 1400 inwoners en waarvan de naam 'dicht struikgewas' betekent. De eerste bebouwing zou een jagershut midden in de bossen zijn geweest. Van de bossen van weleer is nu nagenoeg niets meer over, vooral tijdens WOI is er veel hout gekapt. Dikkebus lag gedurende de Groote Oorlog ('14-'18) op een belangrijke bevoorradingsroute en werd nagenoeg dagelijks beschoten. Van het dorp bleef niets dan een ruïne over. (www.ieper.be)
De ongerepte natuur in.
Weidse vergezichten met een afwisselend kleurenpallet van groen en bruin en waar we proberen te raden welke landbouwgewassen er geteeld worden.
Buiten de app, is Edith ons beste boerinnetje 😀👍. Heb al bijgeleerd, als er witte bloempjes op staan, zijn het patatjes 😂🤣.
Dickebusch New Military Cemetery bevat de graven van 47 militairen uit de Eerste Wereldoorlog. De 78 Franse militairen, die hier eveneens begraven lagen, werden na de oorlog verwijderd. In mei 1940 werden er nog eens 10 Britten begraven, die gestorven waren ten gevolge van de terugtrekking naar Duinkerke (mei/juni 1940).
We komen Dikkebusvijver weer binnen van aan de andere zijde, waar we aan het water kunnen picknicken. Meer moet dat niet zijn.
Hier worden de wandelschoenen geruild voor de sandalen. Ook geen goede optie, maar de afwisseling zal hopelijk deugd doen.
Op de punten waar de frontlijn de grote wegen kruist, werden 28 demarcatiepalen uit rood Elzasser graniet geplaatst. Dit om aan te duiden waar de vijand het verst op nationale bodem was doorgedrongen. (Routeyou)
We lopen door velden, paden en wegels die kerkdorpen met elkaar verbinden en waar we één zijn met de natuur.
De tweelingbunkers van "Anzac Camp" zijn oorspronkelijk gebouwd door de Britten. Hun locatie was dicht bij de frontlinie met loopgraven die zowel voor als achter de bunkers door liepen.
Bart heeft ons weer liggen!
We gaan terug richting Voormezele.
Voormezeele Enclosure No.3 is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, Iets zuidelijker aan de overkant van de straat ligt de begraafplaats Voormezeele Enclosures No.1 and No.2. Er worden 1.612 doden herdacht, waarvan 609 niet geïdentificeerde (Routeyou)
Ieper in de verte.
Laat ze maar gaan die mannen 🖐🖐
Spoilbank Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, Er liggen 520 doden waarvan 125 niet geïdentificeerd
konden worden. Het kerkhof ligt aan de rand van het provinciaal domein De Palinkbeek. (Routeyou)
Op de begraafplaats Bus House Cemetery zijn 206 graven uit de Eerste Wereldoorlog, waarvan 12 niet geïdentificeerd en 79 uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan negen niet-geïdentificeerd. Op de begraafplaats zijn ook twee Franse oorlogsgraven. (Routeyou)
In de weidse vlakte zien we de kerk van Voormezele opduiken, we gaan de laatste km's in en daar zijn m'n voeten dankbaar voor!
Voormezele is een rustig, landelijk gelegen dorp. Het dorp is gebouwd rond de kerk en telt amper 951 zielen. Het is uitsluitend bewoond door een landbouwbevolking. De bewoners dragen er de typische naam van 'Voormezeelse papeters' of 'paptelen'. Dit is waarschijnlijk toe te schrijven aan de ligging van de dorpskom in de laagte tussen de grote rijkswegen. (www.arroieper.be)
De enige café in Voormezele was gesloten, dus dan maar een afsluiter in Eernegem en of hij gesmaakt heeft, kan je wel van onze gezichten aflezen 😋.
Maak jouw eigen website met JouwWeb