21/01/2021 Argendaal wandelroute Bellegem
Bart en Edith moesten in Moeskroen hun nieuwe wagen ophalen. Vermits ze niet zeker waren of ze er met hun oude auto nog gingen geraken, heb ik achter gereden en zo hebben we van de nood een deugd gemaakt door in de streek een wandelroute te zoeken.
We kwamen uit op de Argendaal wandelroute, gelegen in het landelijke Bellegem, ten zuiden van Kortrijk. We wandelen op de hoogtekam tussen de Leie en Schelde. Het is een landelijk en golvend gebied met het ene vergezicht na het andere. We vertrekken aan het Argendaal- en Bellegembos, twee uitzonderlijke stukjes bosperceel in een overwegend bosarme regio. Verder wandelen we via rustige plattelandswegen met tal van kapelletjes en typische oude vierkant hoeves.
Afstand: 13,4 km
Deelnemers: Bart, Edith, Jenny
En hier si, al van bij de aanvang van de route wacht onze eerste vraag
Hoeve Goed te Argendaele (1448).
Rechts, aan het uiteinde van de dreef, houten kruisbeeld (Ecce Homo) op bakstenen sokkel.
Op weg naar de Katteberg , deze vormt met zijn bijna 80m boven de
zeespiegel het hoogste punt van Bellegem en ook het hoogste punt van de hele gemeente Kortrijk. Het punt levert vergezichten op de omliggende landelijke omgeving.
Wij zijn bij onze tweede vraag...
De "Foulonskapel", neogotische veldkapel (1884) op initiatief van de familie van Jean-Baptiste Foulon (1796-1883).
Herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Was een voormalige cichoreibranderij (Delberghe 1865). Fabriek nu gesloopt.
Kapel van de H. Antonius, wordt in 1877 opgetrokken door de familie Vandenbulcke, de toenmalige bewoners van de aanpalende Kapelhoeve.
Aan de straat gelegen boerenarbeidershuisje, heden herberg "De
Muishond". Witgekalkte verankerde baksteenbouw
op gepikte plint, onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen.
Hoeve In de deugdzonden of Zandbeekhoeve. Site reeds weergegeven in het landboek van Sint-Denijs Vlaanderen (1769): omwalde hoeve met losse bestanddelen. Het boerenhuis werd in 1878 uitgebreid en vermoedelijk verhoogd. In 1883 worden twee kleinere volumes opgetrokken o.m. bakhuisje.
Heden, semi-gesloten hoeve. (Zoekvraag 5)
In de loop der eeuwen evolueerde de Tontekapel tot een waar bedevaartsoord op de grens van Kortrijk en Zwevegem. Van her en der kwamen pelgrims er ‘dienen’ tegen de koorts. Een aloud gebruik wil dat men een stukje kledij van de koortslijder aan de kapel vastknoopte om aldus de ziekte op Onze Lieve Vrouw over te dragen. Naar verluidt bonden jonge meisjes ook strikjes en linten aan de kapeldeur in de stille hoop om voor de volgende bedevaart hun uitverkorene te hebben gevonden. Ik heb er ook een lintje aangehangen (wishful thinking 😍) (Vraag 6)
"Goed te Walle (1439) ligghende in de prochie van Coyege". Het Goed te Walle werd vroeger omgeven door een meervoudige omwalling en was lange tijd de grootste hoeve van Kooigem.
En door deze nieuwe aanwinst hebben we een prachtige wandeling ontdekt en de zoektocht weer volbracht. Een 2de beker is in de running!
Bron van de teksten: Routeyou
Maak jouw eigen website met JouwWeb