Kust21 - Etappe 4
29/07/2021  De Haan aan Zee - Heist/Zee




Het weer zit de laatste dagen niet mee, maar ze geven vandaag een droge dag met een plaatselijke bui. Dus nemen de Bredenaars de tram van 07u50 in Bredene-aan-Zee om 9 minuten later alweer uit te stappen in De Haan-Aan-Zee.
We stappen deels langs een nieuwe route naar Heist.
Bart beweert dat de meeste zandstroken achter de rug zijn, maar eerst zien en dan geloven 🤔!
Er is een grote opkomst vandaag en de vrouwen kunnen hun mannetje staan 😉.
Deelnemers: Bart, Edith, Werner, Françine, Patrick, Dominique, Rik, Jenny
Afstand: 22,4 km

 


Vanaf de de tramhalte "De Haan Aan Zee"  gaan we door de Concessiewijk naar het parkje waar een standbeeld van Albert Einstein staat. De natuurkundige woonde in 1933 enkele maanden in De Haan.

We verlaten de Belle Epoque met z'n prachtige witte huisjes met rode daken, balkonnetjes, torentjes en gevels en stappen het 2e deel van de Duinbossen van De Haan (deelgebied Vlissegem) in. Dit is een bosstrook van de Vosseslag tot Wenduine  Het gebied bestaat uit drie delen (1e gedeelte Vosseslag) en is wel 152 hectare groot. Je vindt er zowel open duinlandschap met de typische fauna en flora van de kust, als uitgestrekte beboste duinen.

Na 4 km lopen we over in het 3de gedeelte van de Duinbossen van De Haan (deelgebied Wenduine). 

Hier lopen we in het Konijnenpad met op de top van de aldaar gelegen hoogste duin "Hogen-Hul" de watertoren van Wenduine, gebouwd in 1911 en met een reservoir van 250 kubieke meter. 

We steken de Koninklijke Baan en de duinen over, lopen een stuk langs de zeedijk, duiken terug de duinen in om dan zo via de Spioenkop terug naar de zeedijk van Wenduine te gaan.

Dreigende wolken komen onze richting uit.

Enkele kunstwerkjes aan de voet van de Spioenkop.

De Spioenkop ligt 31 meter boven de zeespiegel en zorgt voor unieke panoramazichten.

Op de zeedijk van Wenduine zien we Sculptures@Sea Bronzen Beelden (Rita Craeynest)

Het is zover, we krijgen een enorme plensbui over ons heen en moeten even schuilen.

Het Schelpenpad brengt ons naar Blankenberge. In de verte de wrakhoutbrug.

Blankenberge is in zicht.

Aan de jachthaven van Blankenberge krijgen we een echte wolkbreuk over ons en waren we ... zoals Edith het zo goed kan verwoorden: "gelik e bezikte kobbe".

We bereiken na 10 km de zeedijk van Blankenberge en lopen langs het standbeeld ter nagedachtenis van de Blankenbergse sergeant Henri De Bruyne en zijn overste luitenant Jozef Lippens uit Brussel. Beiden werden in 1892 gevangen genomen in het huidige Congo. De Bruyne liet Lippens, die stervende was niet, in de steek. Ze werden vermoord op 12 december van dat jaar. Aan het Casino hangen enkele reuzenbaby's. 

De Pier van Blankenberge

Via een ommetje rond de jachthaven en de dijk van Blankenberge bereiken we de 'De Fonteintjes'. Dit is een langgerekt duinengebied met duinmeertjes en vochtige duingraslanden. Het gebied ligt tussen Blankenberge en Zeebrugge. 

We genieten van dit prachtige stukje natuurgebied met zijn rijkelijke plantengroei en meertjes.

We gaan even het natuurgebied uit en lopen 500m langs het hard zand. Achter ons Blankenberge en voor ons in de verte zien we al Zeebrugge liggen.

Maar eerst nog een duinrug overbruggen. Euh Baaaaart .... wat was dat van 'de meeste zandstroken zijn achter de rug'!

We belanden weer op een onbekend paadje, de stekkers moet je erbij nemen, maar 't is de moeite waard.

In de nabijheid van de Eendenfontein vinden we een geschikt picknickplekje. 

Ongeveer 15 km in de benen en tijd voor een kleine pauze. De meeste halen de boc'n'roll's boven, de andere de 'ordinaire stuuttedozen' 😁 en iedereen blijft bij z'n eigen bubbel of houdt voldoende afstand.

De traditionele groepsfoto mag niet ontbreken, de regel wordt hier gebroken🤔. Maar inmiddels zijn we één grote bubbel geworden 👍.

Vooraleer we het natuurgebied 'De Kleiputten' bereiken, moeten we nu een minder mooi stuk overbruggen door Zeebrugge. We doorkruisen gevaarlijke drukke banen, lopen over opgedoekte spoorlijnen  en komen in Zeebrugge dorp uit. 

Aan de Visartsluis staat het abstract kunstwerk "Evoluzione Silenziose" (It, kunstenaar M. Molinari) van 24 m hoog bestaande uit een stalen structuur, bekleed met platen in sierbeton. Blauwe en oranje obelisk met aan de voet vier schijven: een rode, zwarte, blauwe en groene. Symboliseert mogelijk een middeleeuwse kraan met looprad, zeilen, hijskranen (Inventaris Onroerend Erfgoed).  1 km verder komen we in Zeebrugge dorp aan de parochiekerk Sint-Donatus.

 Bart leidt ons nog mee naar het Admiraal Keyesplein. Een mooi pleintje dat verwijst naar de Britse admiraal Roger Keyes (1872-1945). Hij was de bevelhebber van de expeditie die de haven van Zeebrugge op 23 april 1918 blokkeerde om te voorkomen dat de haven nog langer werd gebruikt als Duitse marinebasis. Centrum van de wijk Zeemanshaard. Deze wijk werd aangelegd vanaf 1921 om de inwijking van vissersgezinnen uit Heist, waarvan men dacht dat ze massaal naar Zeebrugge zouden verhuizen, op te vangen (Inventaris Onroerend Erfgoed). 

Via dit opmerkelijk schelpenhuisje, gaan we over de zeesluis het havengebied door.

Hier geeft Bart een deskundige uitleg over  het Schipdonkkanaal (links) en het Leopoldkanaal (rechts), in de volksmond ook de "Blinker" en de "Stinker" genoemd.

Carcenter Zeebrugge N.V. is een gespecialiseerde automotive dienstverlener die actief is in de haven van Zeebrugge en biedt belangrijke toevoegende activiteiten aan grote autobewerkers, importeurs, wagenparkbeheerders en automotive retailers.

We vergeten al vlug het industrieel havengebied als we 2 van de 3 minder bekende en aan elkaar grenzende natuurreservaten doorkruisen (100 ha groot). Zowel de Kleiputten van Heist als de Sashul en de Vuurtorenweiden (die we niet ingaan) worden de Groene Gordel van Heist genoemd.  Ze vormen een groene buffer dat  de havenzone scheidt van het woongebied van Heist.

De Sashul is een kalkrijk kunstmatig duinlandschap

Brug 'De Lichtenlijn'. Deze voetgangers- en fietsersbrug vormt een verbinding tussen de natuurgebieden ‘Baai van Heist’ en ‘Sashul’ en een soepele aaneenschakeling van de kustfietsroute met het fietsroutenetwerk Brugse Ommeland. Aan het begin en het einde van de brug staan de beschermde vuurtorens Laag Licht en Hoog Licht (zie rechtse foto). 

De Lage (kleine) vuurtoren van Heist staat in de schaduw van de nieuwe en veel hogere lichtopstand en vervangt sedert 1983 de 2 uitgedoofde vuurtorens.

22,4 km op de teller vooraleer we de tramhalte "Heldenplein" bereiken. Etappe 4 was er ene met veel wind, véél regen en af en toe een 🌞. Desondanks heeft iedereen er toch van genoten en dat verdient een beloning. Volgende week de laatste etappe, we kijken er alvast naar uit.