15 t/m 18/04/2024 Voorhout (NL)


Dominique droomde al een eeuwigheid van een bezoek aan het Keukenhof, en ik... tja, ik heb me maar opgeofferd om haar gezelschap te houden šŸ˜Š.
Gelukkig is Dominique  een meester in het plannen van avonturen en het vinden van de meest knusse accommodaties, dus ik kan niet wachten om haar enthousiast te volgen door de kleurrijke bloemenvelden. Ons verblijf nestelt zich in een weelderige tuin van een prachtige villa in Voorhout, een dorpje in de gemeente Teylingen,  Zuid-Holland.
Het is de ideale uitvalsbasis voor onze geplande fietstochten naar Lisse, Hillegom, Sassenheim, Noordwijkerhout, Leiden, Kaag en andere plekjes in de buurt. Met de koffers netjes ingeladen en de fietsen stevig vastgebonden op de auto,  vertrekken we iets na 9 uur 's ochtends vanuit Bredene. Rond de middag bereiken we onze eerste halte, slechts 5 km buiten Delft.


DAG 1 - 15/04: OOSTENDE - BREDENE - DELFT - VOORHOUT

Tijgertje kijkt me met grote ogen aan, alsof hij nog een sprankje hoop koestert dat hij mee mag. Maar helaas, zijn lot ligt in de zorgzame handen van mijn lieve buren.
Het is altijd moeilijk om mijn harige vriend achter te laten, maar ik weet dat hij in goede handen is en zal genieten van zijn eigen avonturen šŸ˜».

Op de parkeerplaats krijgen we onze eerste regenbui, maar gelukkig duurt het niet lang. Na het verorberen van onze boterhammen breekt de lucht open en verschijnt er een flauw zonnetje.  Het is het moment om, via het beeldenpark, koers te zetten naar het centrum voor een stadsbezoek.

We laten ons betoveren door de schoonheid van Delft, een stad vol charmante straatjes, levendige pleinen en verrassende winkels.
Het is tevens de geboortestad van de befaamde schilder Johannes Vermeer, bekend van het Meisje met de parel.
Daarnaast staat Delft bekend om zijn gezellige sfeer, met pittoreske grachten en een overvloed aan historische monumenten en middeleeuwse architectuur.

Zie eens wat een groot hart ik heb šŸ˜€.

Nieuwe Kerk (waar Willem van Oranje in 1584 werd begraven) op de Markt.

Het stadhuis van Delft.

Niet alleen vliegen de  kaasbollen hier om de oren, maar we worden ook nog eens getrakteerd op een helse winterse bui,
compleet met snijdende wind en hagelstenen die neerplenzen als kleine ijskogels.

Een kleurrijke koe die hoog boven de Beestenmarkt uittorent.

Het geboortehuis van Johannes Vermeer.

Delft is wereldwijd bekend vanwege het Delfts blauwe aardewerk. Pittoreske winkeltjes wachten dan ook op ons bezoek.

In het hart van de historische binnenstad van Delft vind je Museum Prinsenhof.
Hier vond één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis plaats: de moord op Willem van Oranje in 1584.
Deze Delfts blauwe lantaarnpalen zijn het resultaat van een culturele uitwisseling tussen Delft en Jingdezhen, een Chinese keramiekstad.

Het Gemeenlandshuis in Delft is in 1505 gebouwd in de laat-gotische stijl. Sinds 1645 zit in het gebouw het Hoogheemraadschap van Delfland.

Aan de Voldersgracht ligt het Sint-Lucasgilde.  Hier vind je het Vermeer Centrum Delft. Dit is de enige plek ter wereld waar je het volledige oeuvre van Vermeer op ware grootte kunt bewonderen. 

In een steegje ontdekken we een fresco, uiteraard in blauwe motieven.

Stadsplan in keramiek.

Op weg naar de auto stoppen we nog even bij 'Royal Delft', de enige overgebleven aardewerkfabriek uit de 17e eeuw.
Het is wat boven ons budget, want een stukje blauw kost hier duizenden euro's šŸ˜±. 

Gelukkig vond ik mijn perfect souveniertje.

Verkleumd van de kou en doorweekt als verzopen ratten bereiken we uiteindelijk ons knusse logement. We worden hartelijk begroet door de gastheer met heerlijke stroopwafels als welkomstgeschenk.

DAG 2 - 16/04: LISSE

Het lijkt erop dat het weer ons weer niet gunstig gezind zal zijn, met een  een grijze, natte dag in het verschiet. Maar dat kan ons niet deren!
Met een flinke dosis vastberadenheid stappen we op onze fietsen en trappen we 10 kilometer verder naar 't Keukenhof.
Dat is echt het pronkstuk van de Nederlandse sierteelt, met al die prachtige bloembollen. 

Elk najaar schenkt het Keukenhof, samen met andere exploitanten, maar liefst 7 miljoen bloembollen.
Deze worden door een toegewijd team van 40 tuinmannen van het Keukenhof zorgvuldig aangeplant in het uitgestrekte park van 32 hectare.

Het resultaat is een adembenemend spektakel van kleur en geur dat jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld betovert.

Niet alleen buiten, maar ook binnen in het Beatrix paviljoen kan je genieten van een prachtige verzameling orchideeën,
gepresenteerd in een verrassend kleurrijk decor.

Het is werkelijk een meesterwerk van natuurlijke schoonheid en menselijke inspanning!

De klompen en de molens vormen ware attracties, en het lijkt erop dat Dominique zich steeds meer onderdompelt in de Nederlandse cultuur šŸ˜„.

Ondanks ons vier uur durende bezoek aan het park en ondanks de aanhoudende regen, zetten we onze fietstocht verder richting Hillegom. 

Het kunstproject 'GIANT TULIP BULBS' gestart in 2018 door de Stichting Gildemeesters Bollenstreek, heeft als doel om 80 reuzenbollen vanaf Leiden tot aan Haarlem te plaatsen. Deze indrukwekkende reuzenbollen zijn maar liefst 1,80 meter hoog en hebben de vorm van een tulpenbol. Wat dit project zo bijzonder maakt, is dat elke bol beschilderd wordt door verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek. Hierdoor vertelt elke bol zijn een eigen uniek verhaal, waardoor het hele traject een kleurrijke en betekenisvolle reis wordt langs de prachtige bloemenvelden. 

In de bossen van Klein Leeuwenhorst in Sassenheim hebben we het geluk om drie reeën te spotten die rustig het bospad oversteken. Een magisch moment!

Terwijl we de laatste kilometers richting Voorhout inzetten,  passeren we de iconische witte kerk in Noordwijkerhout en doorkruisen het centrum van Katwijk. 
De laatste loodjes wegen zwaar, maar de gedachte  aan ons warm logement motiveert ons. In 'ons' dorp nemen we nog even de tijd om rond te snuffelen en trakteren onszelf op een welverdiend lekkernijtje. Na 40, voornamelijk doorweekte kilometers door de regen, bereiken we de villa.  

DAG 3 - 17/04: LEIDEN

HAPPY BIRTHDAY TO ME šŸŽ‰šŸŽˆ
Maar geen rust voor het feestvarken!
Na een heerlijk ontbijtje staat er weer een druk schema voor de boeg. 

Met de zon op onze bol,  trappen we eerst richting De Tulperij in Voorhout,
waar we ons terug kunnen onderdompelen in een zee van kleurrijke bloemenpracht. 

In Voorhout maken we ook nog even een tussenstop bij de ruïne van Teylingen. Helaas kunnen we er alleen maar een glimp van opvangen van achter een hek.

Arbeiders aan het werk tussen de bloembollen.

Op weg naar het eiland Kaag,  slaat het weer aan de Lisserpoelmolen in Lisse om en
worden we overvallen door harde wind en felle regenbuien. Daar gaat ons mooie fietsavontuur!

Oké, dus ons plan om even langs het eilandje Kaag te hoppen met een veerpontje om dan via een fietspont aan de andere kant het eiland te verlaten en door te fietsen naar Leiden valt letterlijk in het water. Door het vreselijke weer werd de fietsweg afgesloten. Dus 'keerdekiwere' en daar staan we dan, doorweekt en bibberend.

Maar het avontuur stopt hier niet! De moed zakt in onze schoenen,
maar als echte 'die hards' zetten we door naar onze laatste stop van de dag,  Leiden.

Voordat we ons onderdompelen in de bruisende sfeer van de stad, snakken we naar een opwarmertje om de kou te verdrijven.
We vinden een gezellig etablissement waar we genieten van een dampende kop thee en een heerlijke chocomelk met bijhorende šŸ°.
Met elke slok voelen we de warmte terugkeren in onze verkleumde ledematen en zijn we klaar om de stad te verkennen en
te genieten van de prachtige historische gebouwen die op ons wachten.
 In een winkeltje vol met glinsterende prullaria voel ik mij plotseling genoodzaakt om mijn leeftijd te benadrukkenšŸ˜±  . 

Hier hebben we het gevoel dat het verbod niet strikt wordt gehandhaafd šŸ˜Ž!

Restaurant de Gaanderij is één van de bekendste en
blijkbaar gezelligste restaurants van Leiden.

De Hooglandse kerk.

Poort naar de Burcht

Toegangspoort naar de Burcht.

Zicht op de Hooglandse kerk.

DeToren van het stadhuis.

Was weer verloren!

Binnenpleintjes ontstonden doordat een rijke familie hun hemel wilden verdienen. Ze bouwden daarom kleine woningen binnen een ommuring met centraal een gemeenschappelijke tuin. Arme mensen mochten er komen wonen in ruil voor een dagelijks gebed voor de weldoener.

Het Gravensteen dat ooit dienst deed als gevangenis en rechtbank, vond uiteindelijk een nieuwe bestemming
toen het werd overgenomen door de Universiteit van Leiden.  

Pieterskerk

Temidden van de regen biedt een kaarsje in de kerk even wat troost en hoop.
Mijn gebeden lijken verhoord te worden wanneer de Hartebrugkerk plotseling oplicht tegen  de hemelse blauwe lucht. Maar helaas is dit moment van helderheid van korte duur, want al snel openen  de hemelsluizen zich opnieuw en worden we  nogmaals overvallen door een stortbui. Genoeg is genoeg! We nemen afscheid van het prachtige stadje met al zijn charme en rijden in één ruk naar ons logement, waar een warme douche op ons wacht. Ah, wat een opluchting!

Wat een dag vol avonturen!
Van een heerlijke start met verwennerij en lieve berichtjes tot een fietsavontuur door weer en wind, het was een ware rollercoaster.
Na nog een mooie afsluiter, kruipen we tevreden onder de wol.

DAG 4 - 18/04: DEN HAAG - BREDENE - OOSTENDE

We nemen rustig de tijd om uit te checken bij onze Airbnb en besluiten om op de terugweg nog even Den Haag mee te pikken.
Na de regenbuien van de laatste dagen laten we de fietsen op de auto en parkeren we handig in een P&R-garage net buiten de stad.
Voor een schamele 7 euro samen (inclusief parkeren en tram) duiken we het levendig centrum in.
In deze hoofdstad van Zuid-Holland, waar het verleden nog springlevend is en de toekomst straalt, dwalen we door de betoverende straten.
We laten ons verrassen door de bruisende cultuur, verkennen de Chinese wijk, bewonderen moderne hoogbouw en staan stil bij
majestueuze historische gebouwen die eeuwenoude verhalen vertellen. 

Het nieuwe stadhuis aan de linkerkant.

Haagse Harry is een 2,5 meter groot standbeeld
dat aan de Grote Markt staat.
Het Nederlandse stripfiguurtje debuteerde samen met
negen andere personages in een serie over een inwoner
van Den Haag met een fonetisch Haags dialect.

De Grote Kerk of St. Jakobskerk is één van de oudste gebouwen van Den Haag.
Hier vonden verschillende huwelijken plaats van het Nederlandse koningshuis.

En wie hier 's avonds door de stad slentert,
kan genieten van de reusachtige
omgekeerde tulpen die hun zachte licht over de stoepen en steegjes laten schijnen.

Art nouveau gebouw.

Dit gebouw waarin ooit de oudste herberg en het oude stadhuis waren gehuisvest, stond vroeger bekend als "de puist" vanwege z'n lelijk uiterlijk. Sinds 1998 heeft de modeketen The sting het gebouw een complete make-over gegeven, met kleurrijke tegeltjes en een groen dak. Nu staat het bekend als  "de snoeptrommel". 

Een oude winkelgalerij en architecturaal pareltje.

Helaas was het 'Binnenhof', het kloppend politieke hart, gesloten vanwege renovatiewerkzaamheden,
maar een ommetje rond het 'Buitenhof' is ook zeker de moeite waard.
En met het stralende zonnetje als onze metgezelšŸ™, was een terrasje meepakken een cadeautje dat we niet konden weerstaan.
Wat een verschil met de voorbije dagen! 

Na een ontspannen wandeling langs het Lange Voorhout gaan we richting 'Escher in het Paleis', een kunstmuseum.
Het museum is ondergebracht in een 18de-eeuws paleis dat verbouwd werd voor Koningin Emma die er tot haar dood in 1934 woonde.
Nadien zouden de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix het gebruiken als werkpaleis. 

Via het Muizenplein, dat het hart vormt van  "De Resident", een levendige mix van woningen, kantoren en enkele horecavoorzieningen,
nemen we de tram aan het station om vervolgens naar de parkeerplaats te gaan. 

Na een rit van 3 uur en 30 minuten, inclusief een uurtje vastzitten in de file, zijn we eindelijk veilig thuisgekomen.
Ondanks het onstuimige weer dat af en toe (lees meestalšŸ˜†) wat roet in het eten gooide, was het toch een reis vol plezier en onvergetelijke momenten.
Een beetje (te veel) regen kon de pret niet drukken!